BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként

Újpest FC

Újpestnek, pontosabban „az” Újpestnek, 2005 óta van női labdarúgó-csapata – ilyen múltra, a magyar futball patinás „férfi” klubjai közül csak az MTK és a Győri ETO tekinthet vissza. Ráadásul, az újpestiek sztorija abban is hasonlít az MTK történetére, hogy, ha mélyebbre ásunk, a lila-fehérek históriájában is ott látjuk a magyar női futball egyik legendás klubját – méghozzá, az egyik legnagyobbat, a Renovát!

Ha jogi kapcsolat nincs is az 1984-ben az első országos bajnokságot is megnyerő Renova, illetve a mai Újpest között, a játékosok és az edző-mindenes személye folytonosságot teremt. A Renova 2002-ben még ezüstérmes volt az élvonalban, de a következő, a 2002-2003-as bajnokságot már alig tudta befejezni. A játékosok többsége a korábban a második csapatot dirigáló Farkas Lászlóval lépett tovább, a MÁV Előre és az Angyalföldi Sportiskola (ASI) érintésével, az Újpestig.

Az út nem volt zökkenőmentes, 2005-ben még az is előfordult, hogy az NB II-ben az ASI kiharcolta a feljutást, ám csak az indulási jog és a klub lépett feljebb – Farkas László és játékosai még egy évet maradtak a másodosztályban, de, immár az Újpesti TE első női csapatát alkotva.

Bura Eszterék persze voltak annyira jó futballisták, hogy ne ragadjanak bele az NB II-be. 2006 tavaszán az UTE feljutott, őszén pedig bemutatkozott az NB I-ben. Ez, a 2006-2007-es szezon – továbbra is Farkas László irányításával – olyan jól sikerült, hogy az Újpestnek nem voltak kiesési gondjai, 6. lett, egyébként jobb helyezést, azóta se ért el a csapat. (Ugyanezt igen, 2014-ben, mások mellett Bíró Barbarával, Kakuk Anikóval, Olasz Laurával, Mátyás Noémivel és Szabó Ilonával.)

Alkalmasint az sem túlzás, ha ezt, a 2006-2007-es Újpestet tekintjük a klub legerősebb csapatának, érdemes fel is idézni a bő évtizeddel ezelőtti játékosok nevét. A Szőcs Réka, Gyökeres Ágnes, Kakuk Anikó, Bura Eszter, Külüs Zsuzsanna, Szűcs Ágota, Szabó Szilvia, Beke Anna, Wikidál Gabriella, Békefi Alexandra, Szegedi Réka tizenegy játékosainak jó része, már a renovás korszakban is együtt futballozott.

A jelenlegi, a most folyó 2017-2018-as bajnoki év már a 12. az NB I-es premier óta, és a tucatnyi bajnokságból az Újpest tízben (!) az élvonalban játszott. Így azután, senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy a sokszor magára hagyatott, kevés támogatást kapott, szinte mindent saját erőből elérő lila-fehérek – akiknek irányítását időközben az az Oroszi Sándor vette át, akinek a szerepéhez, jelentőségéhez csak Farkas László munkája hasonlítható az újpesti női futballban – a magyar női labdarúgás elitjéhez tartoznak.

Az Újpest FC női nagypályás csapatai

Felnőtt női csapat (Jet-Sol Liga)

U19-es csapat (U19, Közép-csoport)

U16-os csapat (U16 nagypálya, Keleti csoport)

U14-es csapat (BLSZ, regionális bajnokság)

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Astra Hungary FC

Az Astra HFC alapítási éve hivatalos 2011, mint ahogy az is egyértelmű, hogy az akkor ...

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.