BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A jognak asztalánál / A produktivitási szabályzat és a támogatás rendszere

A produktivitási szabályzat és a támogatás rendszere

Az MLSZ Elnöksége, még 2016-ban döntött arról, hogy olyan objektív, széles körben elfogadott mutatószámhoz kötött értékelési rendszert vezet be, amely alkalmas egyrészt a műhelyből kibocsátott játékosok eredményei alapján a minőség díjazására, másrészt honorálja a sportszervezeteknek azokat az erőfeszítéseit, amelyekkel hozzájárultak, hogy egy-egy labdarúgó az elitbe kerüljön. Ez a mutatószám, az úgynevezett produktivitási pontszám. Hosszú előkészítő folyamat után kijegecesedett a rendszer, amely az új bajnoki év első napján, 2018. július 1-én aktiválódik.

A produktivitási pontszám lényege, hogy az utánpótlás-képzéssel foglalkozó sportszervezetek munkáját a náluk nevelkedett fiatal tehetségek későbbi pályafutásának sikerén keresztül mérjük le. Azaz: minél több játékos kerül egy klubtól felnőtt korában professzionális (hazai, vagy külföldi) klubhoz vagy magyar nemzeti válogatottba, annál magasabb lesz a klub produktivitási pontszáma.

A női labdarúgás esetében ez a támogatási, más megközelítésben „honorálási” forma, forradalmi újdonságot jelent. Korábban – sajnos – gyakorlatnak számított, hogy (miután a fiatal női játékosok klubváltását csak a legritkább esetben követte pénzmozgás) a nevelő, „kis”, többségében vidéki klubok, „kirabolva” érezték magukat. Fontos említeni azt is, hogy a rendszer logikájából következően, olyan sportszervezetek is részesülhetnek a női produktivitási támogatásból, amelyek női csapatot ugyan nem foglalkoztattak, leány játékost viszont sikeresen neveltek.

Az új rendszer ezen változtat azzal, hogy amennyiben egy labdarúgó pályára lép a női A-válogatottban (vagy a korosztályos válogatottban, esetleg a Jet-Sol Ligában), ezzel növeli valamennyi korábbi nevelő klubja produktivitási pontszámát – utóbbi pedig a sportszervezet pénzbeli támogatását jelenti.

Az MLSZ elnöksége által elfogadott rendszer részletes leírását a produktivitási szabályzat tartalmazza, amely IDE KATTINTVA érhető el.

A női játékosok és csapatok produktivitása szempontjából figyelembe vehető bajnokságok és mérkőzések:

MLSZ versenysorozatok közül: női NB I felnőtt bajnoki mérkőzések
Válogatott mérkőzések: felnőtt női A-válogatott valamennyi UEFA/FIFA hivatalos mérkőzése; női utánpótlás válogatottak mérkőzései: az U17-es, és az U19-es korosztályban az UEFA/FIFA tétmérkőzések. 

A női labdarúgók pontszámának számítása során, a fentebb felsorolt bajnokságokban pályán töltött percei és életkora alapján, az alábbi szorzók generálják a pontszámokat.

Női NB I: 0,1x
Női U17-es válogatott: 1x
Női U19-es válogatott: 2x
Női felnőtt A-válogatott: 3x

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

1 Komment

  1. avatar

    Az ötlet természetesen támogatható, de ami engem illet, alapos bajom van az elnevezéssel. A gazdaságban produktivitás alatt a termelékenységet értjük, vagyis az időegység alatt elkészíteni, legyártani sikerült termékegységek, a megvalósult szolgáltatások számát. Mi volna a baj a "nevelési térítés" vgy hsonló, a lényeget kifejező névvel?

     

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.