BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Kiemelt cikkek / Az ETO, az U19-es bajnokságban is veretlenül vezet

Az ETO, az U19-es bajnokságban is veretlenül vezet

Magas színvonalú, jó mérkőzéseket hozott az ősz, a kiemelt U19-es bajnokságban is. (Írhatnánk azt is, hogy a kiemelt U19-es bajnokságban is, miután tegnapi posztunkban okkal dicsértük a legjobbak U16-os bajnokságát is.)
Az U19 a szövetség régi-új bajnoksága. Az utánpótlás női futball „hőskorában”, a kétezres évek első évtizedében írt ki a szövetség U19-et, akkor azonban az élet úgy hozta célszerű volt lefelé vinni a korosztályt. Tavaly nyáron került a léc vissza a „19-es magasságra”, aminek több oka is volt – gondoljunk akár az élvonalban az átlagéletkor növekedésére, vagy a férfi klubok korosztályos csapatainak megjelenésére.
Szakmai, elméleti viták ma is vannak, amelyek azt kérdezik, kinek hasznos, kinek pedig indokolatlan az U19, sőt ismert olyan álláspont is, amely szerint felesleges ezt a korosztályt önállóan versenyeztetni.
Az U19-es elit kapcsán azonban célszerűbb arra fókuszálni, hogy a korosztályos válogatottak, valamint a Jet-Sol Liga jó néhány csapata számára, mekkora segítséget jelent a korosztály magas szintű versenyeztetése. Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a legerősebb (négy-öt) U19-es csapatunk játékereje bizony felülmúlja az NB II-es bajnokság szintjét – talán egy-két csapat kivételével.
A kiemelt U19-es bajnokság tabellájának élén a mezőny egyetlen veretlen csapata, a valamennyi mérkőzését megnyerő, kakukktojásként Kókán döntetlenező ETO FC Győr áll. A győriek kapcsán azt is érdemes kiemelni, hogy a vissza már nem játszó Fél Patrícia, Kovács Laura és Fél Alexandra, valamint az utánpótlásban csak ritkán szerepeltetett Erdész Fanni mellett, az U19-es góllövőlistát vezető Bódai Viktória mellett Böcskei Nikoletta, valamint az egész ősszel válogatott formában játszó Gál Bianka is pályára lépett a Jet-Sol Ligában, sőt Szalai Fanni és Horváth Cintia is volt kerettag NB I-es meccsen.
A 25 pontos ETO-t a 22 pontos MTK követi a tabellán. A kék-fehérek esetében is igaz – túl azon, hogy szinte a teljes csapat megfordult az ősszel a korosztályos válogatottakban –, hogy sokan (az NB I-es kerethez tartozó Vasas Lea és Oláh Adrienn mellett Anda Letícia, Csolti Réka, Dorner Dóra, Papp Adél) megkóstolhatták a Jet-Sol Liga légkörét is. Az MTK kapcsán említendő az is, hogy a mezőnyben a kék-fehérek szerezték a legtöbb gólt – és ez az U16-os bajnokságra is igaz.
Az ETO-n és az MTK-n kívül a Ferencváros és a Kóka FNLA (19-19 pont) tartozik még a legjobb négybe – ha most járnánk a 18. fordulónál, ez a négy csapat folytatná a 3-3 meccses rájátszással a bajnokságot. A tabella harmadik, illetve negyedik helyén álló alakulatokat értékelve, természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a nagyválogatottban is bemutatkozott, kizárólag a „felnőttben” játszó Csiky Annán kívül, a zöld-fehérek utánpótlásának alkalmasint éppen azok voltak a legtehetségesebb játékosok (Csigi Eszter mellett Nagy Virág, Ott Eszter, Búzás Kata, Pusztai Sára, Papp Luca és Róth Rebeka), akik nyáron Kókára igazoltak. A Kóka-FNLA egyébként pontosan csapatnyi játékost adott ősszel az U19-es és U17-es válogatottba, akiknek többsége – ha játszi is még az utánpótlásban – elsősorban a felnőtt futballra fókuszál.
A bajnokság legerősebb négyesét az Astra és a Videoton (13-13 pont) követi a tabellán – az Astra például le tudta győzni a Ferencvárost.

Az U19-es korosztályban is játszanak területi csoportokban csapatok.
A „kvázi NB II” Keleti csoportját a Gyulai Amazonok (9 mérk./25 pont) vezeti a Debrecen (9/22) és a Nyírség (8/19) előtt.
A Középső csoportban a Pécs a listavezető, maximális teljesítménnyel (8/24), megelőzve az Újpestet (7/18), a Budapest Honvédot (8/17), a Vácot (8/16), és a Hatvant (8/15).
A Nyugati csoportban, Terestyéni Annával, a hibátlan Kaposvári Rákóczi BFLA áll az élen (9/27), megelőzve a Markotics Virág fémjelezte Gyirmótot (9/24), és Pödör Patrícia csapatát, a Pápát (10/24). A negyedik és az ötödik a Siófok és a Puskás Akadémia (egyformán 9/18), egyik sem esélytelen az éremszerzésre.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Finnországba utazik az U16-os válogatott

Az UEFA azzal is segíti a tagországok leány U17-es válogatottak minél sikeresebb szereplését az Európa-bajnoki ...

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.