BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként

MTK Hungária FC

A kilencvenes, majd a kétezres években született női labdarúgó csapataink között roppant gyakori, hogy az alapítás, majd a működtetés egy, vagy két „minarikedéhez” kötődik. Az MTK Hungária példája is beleillik ebbe a sorba, hiszen bátran állíthatjuk, ha nincs Várszegi Gábor (vagy, mondhatjuk úgy is, nincs a klubtulajdonosnak a futballt imádó lánya), bizonyosan nincs az a sikersorozat sem, amely az új évezred második évtizedében a legeredményesebb női futball-csapatunkká tette a kék-fehéreket.

Persze, az MTK női alakulata sem a „semmiből” született, a bázist – ha nem is jogi értelemben, – a Pepita Sárkányok jelentették. A lila-sárga csapat a 2000-2001-es szezonban még az ország legjobbjai közé tartozott, 4. helyezett lett az NB I-ben, ám a következő szezonra megszűnt, játékosai többsége, a vezetőedzővel, Nikandish Hosseinnel együtt átlépett a frissen gründolt MTK-ba.

Nem kell hozzá különösebb fantázia, hogy kitaláljuk: a magyar futball egyik legpatinásabb klubja által biztosított háttér, de mindenekelőtt a tulajdonos, Várszegi Gábor személye, a korábbinál lényegesen biztosabb működési feltételeket jelentett.

Az MTK Hungária az első évben, a 2001-2002-es szezonban megnyerte a másodosztályt, és feljutott az elitbe. Sőt, a gyorsan kialakuló szurkolótábornak az első sikerre sem kellett sokan várnia: újoncként 4., majd 2004-ben ezüstérmes lett Nikandish Hossein csapata, amely a következő szezonban már duplázni tudott: nem csak a bajnokságot, a Magyar Kupát is megnyerte.

Az MTK Hungária első bajnokcsapatában – olyan játékosok, mint Rothmeisel Dóra, Bangó Mónika, Pucsek Erzsébet, Czuder Ágnes, Szajlai Julianna, Gál Tímea, Nikandish Katalin, Deli Anikót, vagy a két nagyon fiatal, Jakabfi Zsanett és Várkonyi Orsolya mellett – ott találjuk már azt a Méry Ritát, is, aki tagja a jelenlegi keretnek is, megtestesítve mindazt, amiért sikeressé vált a kék-fehér klub női csapata.

2006 nyarán az „örök MTK-s” Turtóczki Sándor vette át a csapat irányítását – az ő nevéhez fűződik a klub női csapatának sikerkorszaka. Turtóczkival – aki játékosként 1977-ben húzta magára a kék-fehérek dresszét – 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is bajnoki címet nyert az MTK Hungária.

Maradtak ugyan még hírmondók – mint Rothmeisel Dóra, Méry Rita és Gál Tímea – az első bajnokcsapatból, de 2010-re gyakorlatilag új csapatot kellett már építeni, benne számos olyan játékossal, akiknek az MTK „aranycsapatában” is helye volna. A kapuban Szőcs Réka, azután Demeter Réka, Smuczer Angéla, Pinczi Anita, Vágó Fanny, vagy Szabó Zsuzsanna feltétlenül ide sorolandó, mint ahogy a 2010 nyarán érkezett Nagy Lilla, vagy az egy évvel később az MTK-hoz igazoló „örökös gólkirálynő”, Pádár Anita, vagy Papp Dóra is beleillik ebbe a sorba.

2013 nyarán, az Astrát 12 ponttal megelőzve lett bajnok, illetve a Magyar Kupát ismét elnyerve, duplázó az MTK Hungária. Az MLSZ kötelékébe távozó Turtóczki Sándor sikercsapatot adott át utódának, Medgyes Péternek, akivel a 2013-2014-es bajnoki szezonban újra nyerni tudott az MTK – immár, a debütáló lebonyolítási rend szerint, bajnoki döntőben legyőzve az Astrát. A bajnoki cím „velejárója” volt ezúttal is az indulási lehetőség az UEFA Bajnokok Ligájában: a magyar bajnok a selejtező-minitornát megnyerve (ez egyébként a korábbi két évben is sikerült) feljutott a főtáblára, és talán most volt a legtöbb esélye a továbbjutásra: az osztrák SVN Neulengbach csak hosszabbításban gyűrte le Pinczi Anitáékat.

2016 nyarán a „csak” ezüstérmet nyerő Medgyes Pétert Szabados György váltotta a kispadon. Sok játékos távozott az MTK-ból, a kék-fehérek – a Schumi Dorottya által évek óta sikeresen vezetett utánpótlásra is támaszkodva – megfiatalított kerettel vágtak neki az új szezonnak. Bár a bajnoki szakasz után még a Ferencváros állt az élen, és a döntő esélyesének is a címvédő számított, az MTK – mindkét mérkőzésen győzve –, immár az új generáció ászaival, mint Csányi Diána, Farádi-Szabó Edina, vagy Turányi Lilla, kiharcolta a klub történetének 7. aranyérmét.

Nikandish Hossein, Turtóczki Sándor és Medgyes Péter után, Szabados György is bajnokcsapatot faragott a lányokból – eddig, ez minden edzőnek sikerült, magasra téve a lécet a majdani utódok számára.

Az MTK Hungária FC női nagypályás csapatai

Felnőtt női csapat (Jet-Sol Liga)

U19-es csapat (U19, Kiemelt csoport)

U16-os csapat (U16, Kiemelt csoport)

U14-es csapat (BLSZ, regionális bajnokság)

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Astra Hungary FC

Az Astra HFC alapítási éve hivatalos 2011, mint ahogy az is egyértelmű, hogy az akkor ...

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.