BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Csapatkataszter / Haladás-Viktória FC

Haladás-Viktória FC

Magyarország kiemelkedően legeredményesebb „nem budapesti” női labdarúgó-csapata, amely például 2001 és 2013 között minden évben dobogós tudott lenni az NB I-ben (hasonló, vagy jobb szériával csak a Femina és az MTK Hungária büszkélkedhet), 2017 nyara óta a Szombathelyi Haladás Kft. keretein belül működik. Ha azonban a szombathelyi női futball dicső múltját igyekszünk feleleveníteni, az „anyaklub”, az 1993-ban alapított Viktória FC históriás könyvét kell fellapozni.

Amint felütjük a könyvet, azonnal szembeötlik két név, amely nélkül nem csak a Viktória FC, a szombathelyi sportélet, de az egész magyar női labdarúgás szegényebb lenne. Az egyik lapon az alapító elnöké, a klubot saját gyermekeként szerető Barczi Csaba neve áll, a másikon pedig Markó Edináé, aki játékosként, edzőként, klubmenedzserként, de testnevelő tanárként is rengeteget tett azért, hogy a Viktória az alapítástól számított alig több mint egy évtized alatt a csúcsra jusson, majd ott is maradjon.

1998 az első fontos mérföldkő a klub életében – a Viktória FC csak rosszabb gólkülönbségével szorult az NB II-es tabellán a Pepita Sárkányok mögé. Ekkor még nem sikerült a feljutás, a következő kiírásban viszont már igen, sőt Szanyi Katalinék az NB I-ben is remekül mutatkoztak be: az első élvonalbeli évben a női futball „szentháromsága”, a László Kórház, Femina, Renova trojka mögött negyedikek lettek.

2001-ben, a 3. hellyel, a klub első NB I-es érmével, megkezdődött a nagy sorozat: a kétezres években eddig lejátszott bajnokságok közül mindössze kettő (2014, 2015) végén nem került érem a szombathelyi lányok nyakába.

A Markó Edina által irányított Viktória FC 2004-ben nyerte meg először a magyar bajnokságot. Ez, a felettébb főváros központú magyar női futballban a „vidéki fellegvárak” közül – mindmáig – egyetlennek sem sikerült, hiába volt Pécsnek, Győrnek, vagy Szegednek is remek csapata.

A 2004-es bajnokokat (köztük Markó Edinát, Szvorda Melindát, Kovács Esztert, Bauer Ágnes, Pintér Hedviget, Tóth Enikőt, Görög Emesét, Horváth Nórát, Weisz Szilviát, Tóth Adriennt, Szanyi Katalint, Tájmel Veronikát) tarthatjuk a klub első „aranycsapatának”.

De ami az eredményességet illeti, még rajtuk is túltettek a 2008-2012 közötti periódus olyan remek játékosai, mint például Szvorda Melinda, Papp Eszter, Horváth Nóra, Kovács Eszter, Marsai Nikoletta, Megyeri Boglárka, Papp Dóra, Rácz Zsófia, Szarvas Alexandra, Szuh Erika, Tálosi Szabina, Tischler Fruzsina, Tóth Enikő és Tóth Gabriella.

Ebben az öt bajnoki évben háromszor lett kupagyőztes (2008, 2009, 2011), egyszer bajnok (2009), négyszer a bajnokságban (2008, 2010, 2011, 2012), egyszer pedig a Magyar Kupában (2012) ezüstérmes a Viktória FC.

2013-ban még bronzérem zárta a nagy sorozatot, majd következett a már említett 2014-es és 2015-ös, két szűk esztendő.

De, a legutóbbi bajnoki szezonban ismét érem került a szombathelyi lányok nyakába. És az, talán szimbolikus is, hogy a 2017-es bronzérmes csapat tagja volt már a 2009-ben bajnok Tóth Klaudia kislánya, Nagy Vanessza is.

Szombathelyen a női futball, a Viktória, és a siker, örök.

A Haladás-Viktória FC női nagypályás csapatai

Felnőtt női csapat (Jet-Sol Liga)

U19-es csapat (U19, Kiemelt csoport)

U16-os csapat (U16, Kiemelt csoport)

U14-es csapat (Veszprém megyei, regionális bajnokság)

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Astra Hungary FC

Az Astra HFC alapítási éve hivatalos 2011, mint ahogy az is egyértelmű, hogy az akkor ...

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.