BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként

1983-1984: Renova S.C.

A Magyar Labdarúgó-szövetség 1983-ban írt ki először országos női labdarúgó bajnokságot. A korábban – 1971-óta éppen 10 alkalommal – kiírt pontvadászatokban egyetlen "kakukktojás" kivételével, kizárólag fővárosi klubok indul(hat)tak, és ezeknek nem is az országos szövetség, hanem a BLSZ volt a gazdája.

Persze, abban, hogy a magyar női futball Budapest központú, sem az 1983-as esztendő, sem az azóta eltelt jó néhány év nem hozott változást. Az 1983-ban, immár Országos Bajnokságként (OB) kiírt versengés szervezője és lebonyolítója Góliás Róbert és Börzsei János irányításával, a BLSZ lett.

Joggal kérdezheti bárki, akkor miért éppen az 1983-1984-es bajnokság lett az első hivatalos bajnokságunk, és miért innentől kezdve tekintjük országosnak, a legjobb magyar női futballisták viaskodását?

Látva, a nemzetközi szövetségek, az UEFA és a FIFA milyen elkötelezettséggel támogatják a női labdarúgást, kiírva például hivatalos Európa-bajnokságot, és a vb megszervezésén is gondolkodva, az akkor éppen a FIFA-ban végrehajtó bizottsági tag Szepesi György vezette Magyar Labdarúgó-szövetség a bajnokság hivatalossá, országossá tételéről döntött (bár a szervező, lebonyolító a BLSZ maradt). Még az sem kizárt, hogy ennek „feltétele” volt, hogy a rajthoz állók között legyen vidéki csapat is: a „történelmi” érdem az Egri Lendület SE-é, függetlenül attól, hogy az előző, az 1982-1983-as bajnokságban már szerepelt egy, a rengeteg utazást vállaló szombathelyi csapat, a Sylvester Nyomda SE.

— Azt hiszem, érthető, miért bízták ránk a lányok „gondozását” — magyarázta Góliás Róbert 1984-ben, a Képes Sport hasábjain az MLSZ egy évvel korábbi döntését, majd értékelte is kicsit a bajnokságot. — Ma jórészt Budapestre korlátozódik a hazai női labdarúgás, bár tagadhatatlan, vidéken is akadnak bázisok. Az 1983-1984. évi bajnokság hattagú mezőnyéből öt — Renova, László Kórház, Femina, Volánbusz, BM (a Belügyminisztérium csapatát több forrás BM TSB, Belügyminisztérium Testnevelési és Sportbizottság néven említi – DA) — a fővárosi, csak az Egri Lendület képviselte a vidéket. Egyébként a férfiak között alig tapasztalható éles küzdelem alakult ki az elsőségért. Az élen három csapat holtversenyben zárt, s csak a gólkülönbség alakította ki a Renova, László Kórház között a sorrendet.

Valóban, ha a tabellára nézünk, azt látjuk, a későbbi „szentháromság”, a Renova, a Femina és a László Kórház öldöklő küzdelmet vívott a négy teljes kört, húsz fordulót játszó mezőnyben az aranyéremért.

Az hogy a Renova Építőipari Szövetkezet által támogatott-tulajdonolt csapat csak orrhosszal szerezte meg az első hivatalos bajnokság aranyérmét – tulajdonképpen meglepetés. A nem hivatalos, vagy, mondjuk így, „Budapest bajnokságok” utolsó öt kiírását* – 1978 és 1982 között – kivétel nélkül a válogatott első szövetségi kapitánya, Tóth Ferenc (apró, „bulváros” érdekesség, hogy a szakember felesége, Guth Zsófia az egyik legnagyobb vetélytársat, a László Kórház csapatát erősítette) által trenírozott Renova nyerte meg.

A „magyarázat” arra, hogy miért volt a Renova a korszak legjobb csapata (miközben a már említett, 1982-1983-as bajnokságban, amelynek a végtáblázata egyetlen forrásban sem szerepel, a szereplők visszaemlékezései szerint a László Kórház nyert), talán túlságosan leegyszerűsített, ám ettől még alkalmasint igaz: Tóth Ferencnek – nem elfeledkezve a többiekről, Szegediné Lojd Zsuzsáról, Matskássyné Boda Máriáról, vagy Sípos Olgáról – két olyan csatára volt, akiknek egész Európában kevés párja akadt: Bárfy Ágnes és Kern Edit.

 

A bejegyzés készítése során forrásként használtuk Mester Kata Olympia szakdolgozatát (Testnevelési Egyetem), valamint az Arcanum digitális médiatárat.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

1996-1997: Novák-Femina

Egy induló szezon előtt, tarthatunk-e a bajnoki címre esélyesebbnek bárkit is a legutóbbi kiírásban duplázó ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.