BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Fotó: Jánosi Zsolt

Kóka FNLA

Kóka, a Budapesttől hatvan kilométerre fekvő Pest megyei település női csapata (szakága) 2014-ben alakult – de még így sem a „legfiatalabb” alakulat a Jet-Sol Ligában, a DVTK később „született”.

A hazai sportélet korábban elsősorban a tornász olimpiai bajnok, Berki Krisztián falujaként ismerte Kókát, alkalmasint őrültnek nézték volna, aki azt bizonygatja, itt hamarosan a Ferencváros, vagy az MTK fog NB I-es futball bajnokit játszani…

De, hogy került a csizma az asztalra? Vagyis, a női futball Kókára?

A megoldás kulcsa, pontosabban kulcsfigurája Berla Attila, aki a Ferencváros női utánpótlás csapatainak edzőjeként szembesült azzal, hogy a magas szintű képzést kapó, többségében már a zöld-fehérekhez igazolás előtt is évekig, főként fiúk között futballozó, tehetséges lányok számára a korosztályos bajnokság nem jelent elegendő kihívást.

Amikor a Dörnyei Balázs vezette szakosztály a versenyrendszer szabályai miatt jogi szempontból teljesen független, ám a napi munka és a kommunikáció szempontjából a Ferencvárossal szoros szimbiózisban élő „fiókcsapat” gründolása mellett döntött, több helyszín, partner felvetődött – de tulajdonképpen hamar eldőlt, Kóka a legmegfelelőbb választás.

A döntést előbb megkönnyítette, később indokolta, hogy Berla Attila nem maradt egyedül, Horváth László, a sportkör elnöke „ráharapott” az ötletre, és tulajdonképpen hasonló utat járt be, mint az edző: a korábban nem igazán ismert női futball jó gazdája, elkötelezett támogatója lett.

A Kóka Ferencváros Női Labdarúgó Akadémia a 2014-2015-ös bajnokságban indított először női csapatot, természetesen az NB II-ben. Berla Attila akkori csapatában, a ma is a csapatban játszók közül már ott volt Barti Luca, Horti Boglárka, Králik Fanni és Kerekes Eszter – ők tekinthetők a „törzsgárda tagoknak”.

A kókai fiatalok az első szezonban átszaladtak az NB II-n, és első NB I-es évükben sem szerepeltek rosszul: a harmadik helyosztón 11-esekkel győztek a lényegesen rutinosabb Astra HFC ellen, így végeztek az 5. helyen. Egy évvel később, a legutóbbi, a 2016-2017-es szezonban – miközben már rutinos játékosok, mint Rőhberg Zsanett és Telek-Sümegi Éva – segítették a fiatalokat, ismét az Astra ellen vívott helyosztón szerezte meg Berla Attila csapata az 5. helyet, ám ezúttal már simábban, két meccsen.

A Kóka – Ferencváros Női Labdarúgó Akadémia női nagypályás csapatai

Felnőtt női csapat (Jet-Sol Liga)

U19-es csapat (U19, Kiemelt-csoport)

U16-os csapat (U16 Kiemelt-csoport)

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.