BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / JSL12: Eldőlt, az ETO és az MTK is a felsőházban folytathatja
A ferencvárosi Kocsán Petra két gólja eldöntötte a győri mérkőzést (Fotó: Eto.hu)

JSL12: Eldőlt, az ETO és az MTK is a felsőházban folytathatja

A Jet-Sol Liga tabellájának első két helyezettje találkozott a tavaszi rajt nyitányán Győrben. Bár az ETO játszott otthon, a veretlen listavezető, a Ferencváros számított esélyesebbnek – ennek megfelelően, Dörnyei Balázs csapata már az első félidőben is fölényben futballozott, de a helyenként viharos szélben, nem tudta bevenni az NB I-es újonc Csontos Zsanett kapuját. Sőt, a szórványos hazai ellentámadások egyikének végén a győriek – ugyanúgy, mint ősszel a két csapat budapesti mérkőzésén – szabálytalannak láttak egy, a tizenhatoson belüli, Süle Dóra elleni szerelési kísérletet. A fordulás után a Ferencváros jobban koncentrált, fokozta a tempót, és Kocsán Petra hamar, az 52. és az 58. percben betalálva, duplázni tudott. A listavezető talán a mérkőzésnek ebben a periódusában játszott a legnagyobb fölényben, de kihagyta a helyzeteit. Dicséri a szervezetten játszó ETO-t, hogy egy pillanatra sem mondott le a pontszerzés lehetőségéről. A 80. percben Sipos Lilla egy távoli lövéssel szépített, sőt Süle Dóra a 89. percben Samu Anna kapujába juttatta a labdát, ám az asszisztens lest látott, Somogyi Sára nem ítélt gólt. 2-1-re győzött a Ferencváros, amely ezzel növelte előnyét a tabellán.

A tavaszi nyitóforduló másik szombati mérkőzésén, az MTK Hungária FC – Kóka FNLA találkozón, a játékosoknak nem csak egymással, az ítéletidővel is meg kellett küzdenie. A végeredmény, az 5–0-s „hazai” (az idézőjelet indokolja, hogy a bajnokcsapat a mezőny „számkivetett” csapata, szegény lányok úgy bolyonganak a főváros egyik pályájáról a másikra, mint Hamlet atyjának szelleme) siker azt mutatja, hogy ez Szabados György csapatának sikerült jobban. Persze, a magabiztos győzelemnek – aminek köszönhetően, a címvédő megelőzte a tabellán az ETO-t, és a két hét múlva lejátszandó, Ferencváros elleni rangadó előtt fellépett a tabella második helyére – nem csak ez az oka, Demeter Rékáék vitathatatlanul jobb csapatot alkotnak, mint a Kóka FNLA fiataljai. A találkozó első gólját az (egyik) új szerzemény, az Újpestről igazolt Mátyás Noémi lőtte a 9. percben. A gyors gól szó szerint „sokat ígért”, de a Kóka FNLA egészen a 63. percig jól tartotta magát. Pinczi Anita szöglete nyomán egy szerencsétlen öngól duplázta meg a kék-fehérek előnyét, és ez két csapot nyitott ki. Egyrészt az égi áldás csapját, egyre sűrűbb pelyhekben hullott a hó, gyakorlatilag a játéktér zöldje már nem is látszott, másrészt a gólcsapot: Vasas Lea (65.) és Farádi-Szabó Edina (81.) is védhetőnek látszó lövéssel szerzett gólt, majd a végeredmény – ismét szöglet után – Demeter Réka fejese állította be, a 90. percben.

Az Astra HFC – a 4. helyezett Diósgyőrrel azonos pontszámmal – 16 ponttal, míg a Haladás-Viktória 15 ponttal vágott neki az alapszakasz hajrájának, így aligha kell magyarázni, hogy vasárnap „hatpontos” meccset vívott Szombathelyen a két csapat. Bejött Simon Attila, a Haladás-Viktória rutinos edzőjének előzetes várakozása, az Astra valóban a védekezésre helyezte a fő hangsúlyt, átadva a kezdeményezés lehetőségét és a területet a hazaiaknak, akik éltek is ezzel. Fölényben játszott a Haladás-Viktória, amely az első félidő hajrájában tulajdonképpen eldöntötte a meccset: előbb Heike Manhart, majd – szöglet nyomán – Tálosi Szabina küldte a labdát Farkas Kata hálójába. A szünetben volt, aki azt várta, a kétgólos hátrány kihozza az Astrát a sündisznóállásból, nyíltabb lesz a vendégek játéka. Nem így lett, a játék képe tulajdonképpen nem változott – pontosabban annyiban, hogy a második játékrészben már nem láttak gólt az illés Akadémia műfüves pályája körül didergő nézők. Győzött a Viktória 2–0-ra, és ezzel a – következő fordulóban a DVTK-hoz utazó – szombathelyiek sorsa továbbra is saját kezükben van a Felsőház felé vezető úton.

A forduló utolsó mérkőzésén, Újpesten, a papírformát igazoló eredmény született. Győzött a Diósgyőri VTK, a vártnál azért nagyobb különbséggel, 12-0-ra, és ezzel Fórizs Sándor csapata továbbra is a tabella 4., „felsőházi” helyén áll – de, immár pontelőnnyel. A hazaiak téli igazolásai közül csak a kapus, Vincze Anikó tudott pályára lépni. Hiába erősítettek azonban a lila-fehérek a női futball talán legfontosabb posztján, így is a szezon legnagyobb vereségébe szaladtak bele. Nincs könnyű helyzetben az Újpest a kiesés elleni harcban: az eddig lejátszott 12 fordulóban harmadszor kapott több mint tíz gólt. A diósgyőri gólzáporból két játékos is három találattal vette ki a részét: a télen igazolt amerikai Gabby Veldman (49., 67., 87.), valamint a szerb Oli Markovics (43., 77., 88.). Rajtuk kívül, Bianca Sandu (51., 81.) és Tóth Alexandra (26., 38.) kétszer-kétszer volt eredményes, és gólt lőtt Vachter Fanni (9.), valamint Corina Olar (13.) is.

Az Astra HFC szombathelyi vereségével eldőlt az is, nincs már az üldözők között két olyan csapat, amely az alapszakasz hátralevő két fordulójában egyszerre előzheti meg akár az MTK Hungáriát, akár az ETO FC Győrt. A tabella jelenlegi 2. és 3. helyezettje – csatlakozva a listavezető Ferencvároshoz – matematikailag is bejutott a Felsőházba. A kvartettben még egy hely kiadó, hogy ez a DVTK-é, a Haladás-Viktóriáé, vagy esetleg a jelenleg legkevésbé esélyesnek tűnő Astráé lesz-e, eldől a 13. és 14. fordulóban.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Podcast próba

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.