BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Történelem óra / Cikkek / Női világbajnokságok / 2003: Új évezred, új világbajnok – Németország!
"A futball az a játék, amiben végül úgyis a németek nyernek" (Fotó: DFB)

2003: Új évezred, új világbajnok – Németország!

Az új évezred első világbajnokságát – ahogy a XX. század első vb-jét is… – ismét Kína rendezte volna, ám a madárinfluenza járvány miatt a FIFA az utolsó pillanatban kénytelen volt az Egyesült Államokba hívni a világ legjobb női válogatottait.

A házigazda amerikaiak nagyon bíztak a harmadik vb-elsőség elnyerésében. Fontossá tette a tornát, hogy tudták, Mia Hamm generációjának ez, esetleg az athéni olimpia lehet lesz az utolsó közös fellépése.

Jól is futballozott az immár az 1991-es világbajnok April Heinrichs által dirigált címvédő! A csoportmérkőzések során legyőzte a későbbi ezüstérmes Svédországot, az Afrika legjobbjának számító Nigériát, és a meglepően jó Koreai NDK-t, majd a negyeddöntőben a világ- és olimpia-bajnokok meccsén Norvégiát – az elődöntőben azután a németek vörösre állították a szemafort.

A 3-0-s német siker a játék képe alapján kissé eltúlzott (két gól a 90. perc után született már), de, hogy a későbbi világelső továbbjutása megérdemelt volt, az nem lehetett kétséges.

Minden idők egyik legjobb női meccsén, a Birgit Prinz, a XXI. század elejének legjobb női labdarúgója, és Silke Rottenberg, a fantasztikus kapus által parancsnokolt német csapat esélyt sem adott az amerikaiaknak, akik számára sovány vigasz, hogy a bronzérmet végül sikerült megszerezni.

A döntőt a házigazda nélkül rendezték, és a németek ezúttal is remek meccsen győztek. A Svédország elleni finálé talán nem hozott olyan parádés játékot, de sokkal izgalmasabb volt, mint az elődöntő.

A svédek sztárja Hanna Ljungberg (később a Perugia Serie A-s férfi csapata akarta megvásárolni…) vezető gólját Maren Meinert a szünet utáni első percben kiegyenlítette, ám a rendes játékidőben már nem esett több gól. A hosszabbításban viszont Nia Küntzer a svéd kapuba fejelte az aranygólt, amellyel új csapat a női labdarúgás uralkodója: Németország!

A FIFA valamennyi nagy tornáról részletes értékelést, jelentést készít. Ebből az érdeklődő szakemberek – edzők, újságírók, kutatók – gyakorlatilag mindent megtudhatnak. A Pdf formátumú, angol nyelvű jelentés ITT nyitható meg.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Az első magyar női futballista…

Az elmúlt években, ha a női labdarúgásról, különösen annak hőskoráról tartottam előadást, soha nem mulasztottam ...

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.