BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / UEFA Női BL, 2019-2020: A Fradi augusztusban elindul a bécsi úton

UEFA Női BL, 2019-2020: A Fradi augusztusban elindul a bécsi úton

A Ferencváros vasárnapi sikerével, a Jet-Sol Liga bajnoki címének megszerzésével eldőlt az is, hogy Szeitl Szilviáék képviselik Magyarországot az UEFA Női Bajnokok Ligája 2019-2020-as kiírásában. Az út ezúttal Ausztriába vezet, 2020. május 24-én az Austria Wien otthona, a nemrég felújított, bécsi, Franz Horr Stadion ad majd otthont a döntőnek.

Az UEFA Női Bajnokok Ligájára ebben az esztendőben 67 csapat nevezhet (azért nem 68, mert a címvédő, az Olympique Lyonnais megnyerte a francia bajnokságot is). Az indulók között lehet 55 bajnokcsapat, valamint a 12, legmagasabb koefficienssel rendelkező ország bajnokságának második csapata. Két gárdát indíthat Németország, Franciaország, Anglia, Svédország, Spanyolország, Dánia, Csehország, Olaszország, Svájc, Oroszország, Skócia (!), és Ausztria. Az osztrákok és a skótok koefficiense azonos, épp elég a tizenkettőbe, miközben csak orrhosszal előzik meg Hollandiát és a BIIK Kazygurt eredményes szereplései miatt meglepően jól álló Kazahsztánt, valamint a hátracsúszott Norvégiát.

Magyarország a 25. az országok rangsorában, azaz két, de inkább három jó széria, főtáblás szereplés kellene ahhoz, hogy a Jet-Sol Liga ezüstérmese is BL-induló legyen. A koefficiens számításánál az UEFA a legutóbbi öt szezont, idén a 2013-2014-es idénytől a 2017-2018-as kiírásig terjedő időszakot veszi figyelembe. Ebben az etapban a magyar bajnok kétszer jutott fel a főtáblára, az MTK Hungária 2013, valamint 2014 őszén. Sajnos azonban ezeket az apró sikereket a következő években elveszítjük – azt már most tudjuk, hogy egy év múlva romlik majd a besorolás – ezért is fontos idén a Ferencváros, a következő esztendőkben pedig az aktuális magyar bajnok sikeres nemzetközi szereplése.

A rendszer nem változott, maximum 22 csapat rajtolhat közvetlenül a főtáblán, de ez függ az indulók számától is. A többi résztvevő pedig a selejtező mini-tornákon viaskodik a legjobb harminckettő közé jutásért.

A most befejezett kiírásban 48 ország indított bajnokcsapatot, tizenkettő az ezüstérmest is, így összesen 60 gárda állt rajthoz. 40 csapat tíz csoportban játszott selejtezőt, 20 került közvetlenül a harminckettőbe, így volt még két hely a főtáblán, ezt a legjobb két második helyezett kapta a selejtező után. Az, hogy mi lesz az idei modell, csak a nevezés lezárultával látható, de az „beton”, hogy 40 csapat játszik selejtezőt, közöttük a Ferencváros is.

A selejtező sorsolását június 21-én, pénteken, Nyonban tartja az UEFA. A kvalifikációs mini-tornákra augusztus 7-13-a között kerül majd sor. Ha a Fradinak sikerül továbbjutnia a selejtezőből, várhatja, várhatjuk az augusztus 16-i sorsolást. A főtábla első fordulóját szeptember 11-12-én, és 25-26-án játsszák az érintett csapatok.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.