BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / U20-as vb: folytatódik a másolhatatlan japán csoda
"I think this is the beginning of a beautiful friendship" (Casablanca) Fotó: fifa.com

U20-as vb: folytatódik a másolhatatlan japán csoda

Nem alakult ki „csak európai” elődöntő a Franciaországban, Bretagne-ban rendezett U20-as női labdarúgó-világbajnokságon, a japán válogatott keresztülhúzta a számításokat, meggyőző játékkal, megérdemelten győzte le az eddig hibátlanul menetelő német csapatot.

Anglia a Mexikó elleni csoportmeccsét másolva, hátrányból fordítva győzött, ezúttal Hollandia ellen, így a felső ág spanyol-francia elődöntője mellett, angol-japán párharc lesz a döntőért.

A négyből három hely így is Európáé, és korábban, nem, hogy a négyből négyre, de erre sem volt példa. Az ellenkezőjére igen, 2006-ban – egyébként Európában, Oroszországban – Észak-Korea, Kína, Brazília és az Egyesült Államok volt a négyben. Az U20-as női vb-k 2002 óta íródó történetében, a korábbi nyolc torna közül kétszer, 2008-ban Chilében, és 2014-ben Kanadában játszott két európai (mindkétszer Franciaország és Németország) az elődöntőben, egyébként a földrészünknek csak egy csapata volt a legjobb négy között, most három.

Két „újonc” is van közöttük, Anglia és Spanyolország – az immár hagyományosan erős franciák mellett –, és, ha rájuk fókuszálunk, nehéz volna nem látni az összefüggést a 2010-es évek intenzív európai fejlesztési programjaival – ami egyébként a kontinens egészére jellemző. A németek – és ne feledjük, a skandinávok – esetében viszont mintha megtorpanás látszana, függetlenül attól, hogy a német lányok a kontinentális tornán idén is jól szerepeltek. Ne legyen igazam, de két játékos nagyon hiányzik a német válogatottból: a csúcsék, vagy egyszerűen csak középcsatár, aki Birgit Prinz, de akár csak Celia Sasic nyomába érhet (ez a játékos a felnőtt válogatottjukba is úgy kellene, mint egy falat kenyér) és egy kreatív középpályás – ilyen a „nagyoknál” van, Marozsán Dzsenifernek hívják.

A pénteki negyeddöntő második félidejében volt egy nagyon erős negyedóra, amelyben Japán egyértelműen ellenfele nőtt. A futballt gólra játsszák, ebből a Nadeshiko hármat is lőtt (az első különösen szép, technikailag is bravúros volt), de nem csak ebben nőttek a kékek Maren Meinert csapata fölé. Viszonylag régóta foglalkozom a női futball nemzetközi trendjeivel, fejlesztési irányaival – azóta bámulom ámulva, a másolhatatlan japán csodát. Szinte minimális játékosszámmal, csak elitképzéssel, immár a harmadik generációval tartják a lépést a világelittel. A „tartják a lépést” ebben az esetben a felnőttek közötti világbajnoki arany- és ezüstérmet, az U20-as korosztályban a legutóbbi három tornán elődöntőbe jutást jelent – egyelőre.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.