BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Női futball / Történelem óra – a női fociról (1.)
A Femina, a hetvenes évek legelején, a Népstadionban (Fotó: Fortepan)

Történelem óra – a női fociról (1.)

Ha elkezditek törni a fejeteket, vajon mi a legelső, a focival, pláne a lányok focijával kapcsolatos emléketek, talán nem is annyira könnyű a válasz. Pedig nektek csak néhány – tizennégynél biztosan nem több – évet kell visszanyúlni az időben…

Képzeljétek el, akkor milyen nehéz a helyzet, ha azt kutatjuk, mi a nagyvilág első, a nők futballal kapcsolatos emléke!

Azon most elegánsan átlépek, hogy vannak olyan, a futballhoz hasonló, ősi, lábbal játszott labdajátékok, amelynek az ábrázolásain női alakokat is felfedezhetünk. Induljunk azoktól, a XIX. századi emlékektől, amelyek valóban az Angliában megszületett futballhoz köthetők.

Fennmaradt például egy olyan, a nők futballját ábrázoló grafika, amely 1869-ben, az Egyesült Államokban kiadott, Harper Bazar’s című, divatmagazinban (!) jelent meg, de – különösen a hölgyek „sportruházata” okán – attól tartok, hogy a rajz inkább fikció, mintsem egy valós esemény ábrázolása.

De, hogy igazi futballról is essen szó: március végén ünnepeltük az első, igazi női futballmérkőzés 125. évfordulóját. Angliában, Londonban, egy Netty Honeyball nevű hölgy szervezett két csapatot – de ezek is csak az az egy mérkőzés erejéig léteztek.

Ahhoz, hogy tényleg a valódi női futball gyökereiről meséljek, az első világháború éveihez kell ugranunk.

A mi történetünk egyik legizgalmasabb szelete az angol Dick Kerr’s Ladies históriája. Ez volt az a csapat, amely 1914-ben azért alakult, hogy a nők az élet – majdnem – minden területén bizonyíthassák, érnek annyit, mint a férfiak. Ha a hadiüzemek gyártósoraiban a hölgyek a harcoló férjek, fivérek, apák helyére állhattak, miért ne tették volna ezt a futballpályán is? Azután, amikor az Everton stadionjában, a liverpooli Goodison Parkban 1920 karácsonyán ötvenezer szurkoló tolongott, hogy láthassa Lily Parrt és társait, kiderült – jóval többről van itt szó, mint egyszerű „nőiszeszélyről”.

Kár, hogy a Dick Kerr’s Ladiesnek sem jutott hosszú história: Angliában a futballszövetség egyszerűen 50 évre (!) betiltotta a nők futballját.

Itt az idő, hogy szétnézzünk, mi volt a helyzet nálunk Magyarországon!

A magyar női futball történetét eredeztethetjük például Debrecenből, a Dóczy Gedeon Református Leányiskolából (itt, a Matulának keresztelt intézményben játszódik Szabó Magda csodálatos könyve, az Abigél, és a regényből készült film – érdemes megnéznetek!), ahol 1906-ban, Tüdős Kláráék dresszeket varrtak, hogy focizhassanak. De, a kísérlet hamvába volt, ezért mi is ugorjunk át Szegedre A Nemzeti Sport 1912. szeptember 1-i száma adta hírül, hogy: „A Szegedi AC női football csapatának szervezője, Brauswetter Boriska a következőkép képzeli a SzAC női football csapatának a dresszét: piros triko-ing, egy rakott kurta szoknya, alatta reform-nadrág, hosszú harisnya, tompa orrú torna-cipővel és egy fehér tornász-sapka.”

Fájdalom, de igazából ebből sem lett sem csapat, sem meccs.

Sok gyenge próbálkozás – és két világháború után – Budapesten végre igazi női csapat lépett pályára. 1946. július 7-én, Angyalföldön, az Elektromos Latorca utcai pályáján már valóban lányok játszottak – viszont fiúk ellen. Az akkor még nagypályán (futballpályán) játszott női kézilabda legjobbjai mérkőztek meg az Elektromos serdülő fiúcsapatával. Szóval, tulajdonképpen ez sem volt az igazi…

Megint eltelt 25 év, mire új hírekről számolhatok be…

1970-ben néhány lelkes lány újsághirdetést adott fel, focicsapatot kezdett szervezni – innentől kezdve pedig alaposan felgyorsultak az események.

1970. június 29-én (más források szerint augusztus 19-én) megalakult a magyar női futball zászlóshajójává vált Femina – a zseniális nevet az alapító, Erdélyi Gyula találta ki. Szintén a nyári hónapokban alakította meg női csapatát a (női) klubok közül talán a legerősebb bázissal rendelkező FŐSPED Szállítók. 1970-ben a szövetség még elzárkózott a női bajnokság szervezésétől 1971-ben azonban már elsodorta az ár az ellenvetéseket.

Az első hivatalos, női labdarúgó mérkőzést 1971. április 17-én játszotta a FŐSPED Szállítók és a Mekalor. (A képen az első bajnoki két csapata. Azok a nadrágok…) Az első bajnokságokban még csak budapesti csapatok vettek részt.

Az MLSZ először 1983 nyarán írt ki országos bajnokságot, amelynek mezőnyében egyetlen vidékiként szerepelt az Egri Lendület SE. A következő években sorra kapcsolódtak be a vidéki csapatok is a bajnokságba: Gyulának, Szegednek, Debrecennek (pontosabban Monostorpályinak), Miskolcnak, Szolnoknak, Pécsnek, később Székesfehérvárnak, Szombathelynek és Győrnek is volt erős csapata – de, a bajnoki címet egészen 2003-ig csak a már a hetvenes évek végén kialakult nagy hármas, a Ferencvárosi László Kórház SE, a Femina és a Renova tudta megszerezni.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Túl sok volt az egyoldalú mérkőzés

Az U19-es bajnokság Kiemelt csoportjában „egy kaptafára” készültek a meccsek, a vereséget szenvedő csapatok egyike ...

1 Komment

  1. avatar

    Nagyon jó, hogy pár dolgot megtudtunk a női foci múltjáról! Érdekes volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.