BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / Simple Női Liga: az utóbbi évek legnagyobb tülekedése a “piacon”
Siklér Kinga az új szezontól a Ferencvárost erősíti. Fotó: Sas Gábor

Simple Női Liga: az utóbbi évek legnagyobb tülekedése a “piacon”

Július 31-vel lezárult a nyári átigazolási időszak egyik fontos szakasza, sőt két hét múlva már kezdődik a Simple Női Liga 2020-2021-es szezonja. Mozgalmas időszak van mögöttünk, összességében jóval nagyobb volt a mozgás a klubokban, mint a korábbi évek júliusában. Az első hetek tendenciájaként az látszott, a női élvonal legalább fele alaposan megfiatalodik – azután a hónap végére a tinédzserek mellett a húszon túliak is beléptek a piacra.

Összeállításunkban a változásokat igyekszünk lajstromozni – előrebocsátva, hogy a rajt még messze van, augusztusban is lehetnek még újabb érkezők.

Az UEFA Női Bajnokok Ligája selejtezőjére is készülő Ferencvárosban nagyágyúk távoztak a keretből. Samu Annának nincs még bejelentett új csapata, Kocsán Petra és Diószegi Fanny azután, hogy nem kapott új szerződést, a legfőbb vetélytársnak ígérkező MTK Hungária FC-hez igazolt. Csiki Anna a kontinens elitjéhez tartozó Göteborg FC-nél folytatja a pályafutását, és távozott egy csokor légiós is: a bosnyák Marija Alekszics, a finn Sini Laaksonen (ő a spanyol élvonal újoncához, a Santa Teresához igazolt), valamint az a két kanadai, a sajnos megsérült Nkem Ezurike, valamint Sarah Kinzer.

A Ferencváros új játékosai közül Siklér Kinga a Haladás-Viktória zöld mezét cserélte a Fradi zöldjére, és érkezett egy új légiós különítmény is: a svéd-kanadai kapus, Chandra Bednar, az európai futballpiacon márkás névnek számító, portugál Vanessa Marques, az olasz Tavagnaccóból Magyarországra szerződő, szlovén Lara Ivanusa, és a Marqueshez hasonlóan, kiemelkedő képességű, amerikai, Betsy Brandon. A korábban is Fradi-játékos Inna Zlidnisszel és a boszniai szerb Melisa Hasanbegovićcsal, összesen hat minőségi légiósa lesz a Ferencvárosnak.

Az MTK Hungária FC-ból – a kék-fehérek korábbi játékosa, Szabó Zsuzsi társaságában – a szlovák másodosztályban a feljutást megcélzó, érsekújvári Unionhoz igazolt Papp Dóra és Nagy Lili. Turányi Lilla képességeinek megfelelő klubot és szerződést kapott, már a német élvonalbeli Bayer 04 Leverkusen védője. Csolti Réka – annak ellenére, hogy több nagypályás klub is igyekezett megszerezni – a futsalt, az Astrát választotta. A bő kerethez tartozó Váradi Ráhel a Fradi utánpótlására épülő Soroksár játékosa lesz, és információnk szerint elképzelhető, hogy Kovács Eszter is egy újonc NB II-es klubba igazol.

Varga Attila csapatához két magyar és két amerikai játékos érkezett. Kocsán Petra és Diószegi Fanny a Ferencvárostól szerződött az MTK-hoz, mellettük pedig jött két tengerentúli ász: Brianne Cremer és Opal Curless.

A Diósgyőri VTK-ból négy „légiós” távozott: a két görög, Christianna Kiamou és Danai Kaldaridou, a bolgár Liliana Kosztova, valamint Kelly O’Brien, az amerikai kapus. Mellettük három magyar fiatal is más klubbal készül már: Ónodi Vanessza az FC Hatvan, Balogh Dominika a Kazincbarcika játékos lett, a még tizenöt évesnél fiatalabb, de korábban már a felnőtt kerettel készült Hardon Rita pedig a debreceni Loki futballistája lett.

A távozók helyére többségében külföldiek érkeztek: a görök trojkából Szofia Kogguli a legnagyobb név, 33-szoros válogatott, míg Maria Palama és Chriszanti Voila „csak” utánpótlás-válogatott volt. A távozott O’Brient a Vénusz futsalosaitól (és így a mezőkövesdi korosztályos nagypályás csapatból) érkezett Ádám Anna pótolhatja majd.

Majd’ csapatnyi játékos távozott a Haladás-Viktóriából. Heike Manhart minden bizonnyal befejezte pályafutását, Rácz Zsófia és Szakonyi Emese az Astra HFC-hez, Siklér Kinga a Ferencvároshoz, Tálosi Szabina az osztrák FC Südburgenlandhoz, Öreg Cintia korábbi klubjához, az ETO FC Győrhöz szerződött. Tóth Alexandra és Kiss Zsófia, Manharthoz hasonlóan, felhagyott a magasszintű futballal.

A szombathelyi csapat a lehetőségekhez mérten igyekezett pótolni a távozott játékosokat. Ha létszámban ez nem is sikerül(hetet)t, a klub valamennyi új játékosa minőséget jelent. A Haladás-Viktóriához igazolt a felsőfokú tanulmányait Szombathelyen megkezdő Jánosi Ninetta, a St. Mihálytól igazolt Szil Tünde, valamint két, a román válogatottat is erősítő magyar ász: Herczeg Andrea és Gődér Brigitta – igaz utóbbi egyelőre korábbi súlyos sérüléséből felépülve rehabilitál. Vannak a klubnak még további kiszemeltjei is, de az már most, így is látható, hogy az exodus által okozott „nagy bajt” sikerült elkerülni.

Ha a távozott és az érkező játékosok szaldóját nézzük, a nyári átigazolási időszak nyertese a korábbinál szorosabban Üllőhöz kötődő Astra HFC. Krascsenics Petra a Puskás Akadémia másodosztályú gárdájához igazolt – a hírek szerint futsalosként kötődhet majd az Astrához –, de az egy távozóval szemben három olyan játékos érkezett, aki azonnali egyértelmű erősítést jelent: a Viktóriától igazolt Rácz Zsófia és Szakonyi Emese, valamint az Egyesült Államok-beli tanulmányait befejezve hazatérő Vicsek Nóra.

A Kelen SC egyelőre csak a Nyíregyháza Spartacustól igazolt, megkérdőjelezhetetlenül erősítést jelentő Szanyi Mária érkezését jelentette be. Távozott Trampler Kinga, aki visszatért a MOL Fehérvár FC-hez, valamint a Szegedre, a St. Mihály FC-hez szerződött Kerekes Eszter, Ramor Korinna, és Tornyi Zita. Alkalmasint a távozók közé sorolhatjuk a tavaszi leállás előtti fordulóban pályára lépett két amerikait, Stacey Papadopoulost és Alexis Rossit.

Győrből, az ETO-ból öt válogatott, illetve válogatott-közeli játékos távozott. Süle Dóra és Kovács Laura a német női Bundesliga középcsapatához, az SC Sandhoz szerződött, Gődér Brigitta a Haladás-Viktória FC, a kapus Csontos Zsanett és Sárosi Csilla pedig a St. Mihály FC játékosa lett. A pótlásukra egyetlen kivétellel olyan labdarúgók érkeztek, akik korábban is voltak már ETO-sok: Öreg Cintia Szombathelyről, a kapus Szalai Fanni és Romanóczki Kármen (ő „újonc” a győrieknél) a MOL Fehérvártól, Feketevízi Tímea pedig a szlovák bajnok Slovantól tért „haza”.

Az Astrát emlegettük az átigazolási időszak nyerteseként – de akár az lehet a St. Mihály FC is. A szegedi csapattól Szil Tünde, valamint némi „spéttel” Herczeg Andrea a Haladás-Viktória FC-hez igazolt és hiányzik az új szezonra készülő keretből Lipták Lilla is. A védelem közepére Sárosi Csilla érkezett az ETO-tól, illetve Győrből, a Dunától igazolt a Tisza-partra Csontos Zsanett is. Erősítés jelent az ex-kelenes trojka – Kerekes Eszter, a gyors Ramor Korinna, valamint a rehabilitáló Tornyi Zita – és a felkészülési mérkőzéseken bíztatóan mozgó, legutóbb Szombathelyen játszó Kiss-Lantos Hanna is.

 

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

2 hozzászólás

  1. avatar

    Szia, hol lehet megnézni a játékosokok értékét? A fiuknál ezt eléggé könnyen meglehet találni, de ez a lányok esetében, hogy van? Köszi!

  2. avatar
    Denes Andras

    Sehol. Nincs a magyar játékosoknak kimutatható piaci értéke. Igazából ezt a profi szerződéssel rendelkező játékosoknál érdemes felvetni, miután a piaci érték valahol kivásárlási árat is jelent. A magyar lányoknál ez a kivásárlási ár a hazai piac szerint nagyon alacsony. Akinek 1-1.5 milliónál nagyobb, az pedig szinte mozdíthatatlan itthon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.