BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / Nem mozog a piac – mert nincsen piac
Sas Gábor fotóján az amerikai Sophie Cortes (zöldben) harcol Gődér Brigittával

Nem mozog a piac – mert nincsen piac

Rohamosan közelednek július utolsó napjai, a nyári átigazolási időszak első etapjának vége. Érdemes kicsit körbenézni, mennyire voltak szorgosak a Jet-Sol Liga klubjai. Azért is megéri körbepillantani, mert roppant furcsa képet látunk.

A hazai élvonal három fővárosi csapata aktív volt a piacon – alkalmasint azonban célszerűbb úgy fogalmazni, aktív tudott lenni a piacon. A bajnok MTK Hungária FC négy nyári „szerzeményéből” a két amerikai, Kayla Capuzzo és Nicole Molen jó benyomást keltett az eddigi edzőmérkőzéseken – különösen Capuzzo. Magyarics Zoét MTK-mezben még nem nagyon láttuk, de róla tudjuk, hogy komoly érték. A negyedik kék-fehérbe öltöző, Dencz Orsolya inkább a keretet erősítheti – szurkoljunk neki.

A Ferencvárosban két részre bonthatjuk az érkezőket. Az egyikbe nyolc (!) játékos, az exkókai különítmény (Fogl Katalin, Rőhberg Zsanett, Nagy Virág, Róth Rebeka, Ott Eszter, Papp Luca, Buzás Kata és a valószínűleg kölcsönadandó Barti Luca) tartozik (számomra meglepő, hogy Vidovenyecz Anna nincs közöttük…), a másikba pedig a két új légiós, az amerikai Sophie Cortes és a brazil Luana Spindler. A két tengerentúli erősítésnek még sok jó meccsre van szüksége, hogy meggyőzzék a közvéleményt, ugyanarra a polcra tehetjük őket, ahol egykor Giovanna, a „régi” Krso, majd Orji, Addo, Csankovics, vagy a jó állapotban levő Poljak és Bulatovics volt. A magyarok esetében a tehetség aligha vitatható – meglátjuk, ez mire lesz elég az új szezonban, egy, a bajnoki címet célul tűző csapatban.

A Jet-Sol Liga harmadik (gyakorlatilag) fővárosi csapata, az Astra HFC lett a kókai klub szétesésének nyertese. Vidovenyecz Anna, esetleg Kiss Gabriella, Králik Fanni és Török Kitti komoly erősítést jelenthet, mint ahogy a kapuba érkezett Erős Evelin, valamint Kiss Patrícia is hosszabbá teszi a kispadot. A Kóka KSK-ból érkezettek melletti két új szerzemény, Sipos Lilla és a tulajdonképpen visszatérő Vidács Krisztina is minőségi játékosnak számít a hazai piacon.

Alkalmasint azért is érdemes volt körsétát tenni a fővárosi csapatoknál, hogy – lássuk, milyen éles a kontraszt Budapest és a vidéki elit között. A képlet egyszerű: bármely budapesti klub önmagában is több NB I-es, hazai játékossal tudott erősíteni – mint az öt vidéki klub összesen.

A Haladás-Viktória FC számára a Hollandiából, Eindhovenből hazatérő Rácz Zsófia, és Dömsödi Petra, a Szombathelyre visszatérő kapus bizonyosan erősítés, a fiatal Sitku Boglárka egyelőre inkább csak ígéret. De, rájuk, mindhármukra igaz, nem a Jet-Sol Ligában, vagy az „előszobát” jelentő Kiemelt U19-ben játszottak tavasszal.

Győrben Tillinger Dóra az új szerzemény. Az ő esetében is igaz, a keret számára erősítés – a többit meg meglátjuk. Dóra korábban az ETO futsalosai között szerepelt, tavasszal pedig játszott pár meccsen Tatárszentgyörgyön, a Pest megyei bajnokságban.

A DVTK a szerb Bibi Bradicsot szemelte ki, valamint leigazolta az Erdélyből érkezett Balázs Csillát, és a Corina Olar pótlására érkező, korábban román válogatott Ficzay Máriát. Ha a keret értékét nézzük „X-hez közelít” a távozókban és az érkezőkben a diósgyőri csapat – nem számolva az utánpótlásból felemelt fiatalokat.

A két újonc közül a St. Mihály FC tervezhetett biztosabban. Hódi Mihály csapata számára komoly erősítés a korábbi román U19-es válogatott Bartalis Barbara – a védőben akár az a lehetőség is megvan, hogy egyszer majd, a FIFA-t lebirkózva, akár magyar válogatott is legyen. Győrből a Csongrád megyébe hazaköltöző Gál Bianka érkezett Szegedre, Bia annyiban „kakukktojás”, hogy játszott az előző szezonban az élvonalban, de minden szeretetem ellenére sem mondhatom őt az NB I-es ETO alapemberének. A St. Mihály menedzsmentje dolgozik a csapat további erősítésén, bizonyosan lesznek még Szélpál Nóriéknak új csapattársai – de a trendet ők sem fogják megfordítani.

Kozármislenyből, a Magyar Labdarúgó Egyletről kevés hír érkezik. Azt szinte biztosra vehetjük, hogy két, korábban a Fradi holdudvarába tartozó fiatal, a Pécsről indult Ács Krisztina, valamint Vári Viktória az újonchoz igazol. Mellettük alacsonyabb osztályból, valamint a határ túloldaláról, Eszékről érkezhet erősítés Rack Róbert csapatába.

 

Mindezt még egyszer átfutva, végiggondolva, azért nem mondhatjuk, hogy nem mozog a piac – mert gyakorlatilag nincsen piac. Nehogy bárki is azt higgye, az élvonal vidéki csapatai (talán az ETO kivételével) nem szerették volna megerősíteni a keretet, mint ahogy azt se gondolja senki se, hogy „ingyé” hívtak játékosokat. De, gyakorlatilag nincsen ma olyan női futballista (ha mégis, akkor tisztelet a fehér hollónak számító kivételnek), aki a több játéklehetőség, a szakmai előrelépés miatt klubot vált, és „vállalja”, hogy kimozdul a konfortzónájából – a futball kedvéért.

Írhatnék konkrét példákat is, csőstül, de nem ez a lényeg. Az viszont fontos, hogy nem csak budapesti lányokról beszélünk. A Jet-Sol Liga új szezonjának sorsolásán, Bérczi Gyuri említett három szombathelyi lányt, akik nem fértek be a Haladás-Viktória szűkebb keretébe – máshol óriási szükség volna rájuk, de betonba vannak öntve. Az MTK kerete erősödött az érkezőkkel, mindannyian tudjuk, hogy 18 mezőnyjátékosnál többet nem tud majd Cseh András használni, forgatni: ennek ellenére a keret peremembereit hiába hívják – nem ingyen – vidéki csapatok. Kicsit hasonló a helyzet az MTK erős U19-es csapatából kiöregedettekkel. Az 1999-es születésű, nemrég még korosztályos válogatott játékosok nem fértek be a szűk keretbe – nem igazolnak át, nem próbálják máshoz, de az NB I-ben felépíteni magukat, nem akarnak futballozni – inkább visszavonulnak. De, nehogy azt higgye esetleg valaki, ez csak „MTK-probléma”. Hasonló lehetne a helyzet a Ferencvárosban, ha a Kókáról érkezettek nagy része nem játszhatna a korosztályos csapatban, és talán hasonló lenne az ETO-ban is, ha nem hiányoznának a felnőttek a felnőtt csapatból.

Ezerszer panaszkodtunk, kevés a minőségi játékos.

Most azzal szembesülünk, hogy még a kevésből is sokan önmaguk, az álmaik, talán néha megalapozatlan illúzióik foglyai. Csak hát, ezzel nem csak ők veszítenek, vesztes a magyar női futball egésze is.

Ha csak, nem tud valaki megoldást.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.