BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Kiemelt cikkek / Nem csak a legjobbak kiválasztása a cél

Nem csak a legjobbak kiválasztása a cél

A hét elején befejeződött az UEFA-MLSZ U14-es leány labdarúgó fejlesztési projekt első szakasza, mind a négy régió szakemberei (Budapest és Pest megye: Berla Attila, Németh Júlia; Dél-Magyarország: Boér Renáta és Hódi Zsuzsanna; Észak-kelet: Ofella Zoltán és Szabó Ilona; Észak-nyugat: Juhász Anita és Rugovics Vendel), és a felkért – a régió klubjaiban, vagy a válogatottak stábjaiban dolgozó – segítők, megtartották a kiválasztás első körét, kialakultak a regionális válogatottak bő keretei.

Az Európai Labdarúgó-szövetség 2018 nyarán kezdeményezte azt, a több közép-európai országot érintő programot, amelynek célja, hogy 2019 őszére Magyarországon – valamint Szlovákiában és Csehországban is – kialakuljon az U15-ös korosztály, működő scouting rendszerre épülő válogatottja.

A cél helyes, és az eddig elvégzett munka alapján az már látható, a legjobbak kiválasztásával nem lesz gond, bőven van annyi, már évek óta futballozó, képzett, tehetséges kislány, akikből országos válogatott formálható.

De, éppen azért, mert ezt a célt hamar kipipálhatnánk, érdemes egy kicsit mélyebbre is nézni. Én magam például, úgy gondolom, a projekt kivitelezése során, legalább olyan fontos, sőt – szerintem – talán még fontosabb is a legeslegjobb 18-20 kiválasztásánál, a négy regionális válogatott léte. Tovább megyek: a négy régióban sem a 18-20 legjobbra kell csak fókuszálni, ők, ha igazán akarnak futballisták lenni, megtalálják az utat a minőségi futball felé.

A regionális kiválasztókon több mint ötszáz (!) U14-es korú kislányt láttak a szakemberek. Lényegesen többen, több mint háromszor ennyien rendelkeznek versenyengedéllyel a 2005-2006-os születésűek között, de az ötszázas szám is „mellbevágó”: a felmérők több mint a felét láttam, személyes tapasztalat alapján állítom, hogy közülük egy sem esett át a labdán.

Ezzel együtt érdekes, hogy több szakember – például Berla Attila, Ofella Zoltán, de Hódi Mihály, a St. Mihály FC mestere is – azt fogalmazta meg: rengeteg a tehetség, már „csak” az a kérdés, hol, hogyan kaphatnak megfelelő képzést.

A programot felügyelő Margret Kratz is azt mondta, Németországban sincs több ügyes játékos, sőt látott olyan kislányt is, akit azonnal vinne a német korosztályos válogatottba. Különbség viszont, hogy amíg Németországban a legjobbak akár 16 éves korukig fiúk között játszanak, nálunk már 13 évesen is alig találunk valakit a vegyesfutballban. További – alkalmasint az előző mondatot is indokoló – különbség a futballközeg hozzáállása, véleménye a lányokról, valamint – ez megint csak az én véleményem – a mentális képesség (akár arra leegyszerűsítve, ki, mit tenne meg azért, hogy válogatott futballista legyen), valamint, talán legnagyobb problémánk, a logisztika.

A felmérések, kiválasztások alapján úgy látom, ma, az U14-es korosztályban egy játékos „egészét” tekintve, 25 százalék a tehetsége (ide értve a játékügyességet és a mentalitást is). További 25 százalék a szülői háttér, ami biztosíthatja, hogy focizzon, képes edzésekre hordani, elfogadja a futballt, mint karrier lehetőséget. És – sajnos – még 50 százalékot jelent, hogy az egyébként tehetséges kislány milyen társak között, milyen képzést kap. Ha ezt elfogadjuk, máris látjuk, hol van a legtöbb teendőnk.

„Kötelező” ide szúrni még egy gondolatot, nehogy félreérthető legyen az előző gondolat: nem lehet cél a kisklubok kirablása, mint ahogy az sem, hogy a kislányokat idejekorán kiszakítsuk a családi fészekből.

Visszatérve, a célokhoz. Szilárd eltökéltséggel hiszem, hogy a program egyik legfontosabb célja a helyi női futball, a vidéki bázisklubok, ezen keresztül pedig előbb a korosztályos, évek múlva pedig a felnőtt bajnokságok megerősítése.

Arra, hogy ez hogyan érhető el, több elképzelés is van. Újabb programok indulhatnak, a korábbiak kiteljesedhetnek, de van még valami, ami nélkül a legjobb terv sem ért fabatkát sem. Az összefogás, a klubkereteket felülíró közös munka, amire már az első két hónapban rengeteg szép példát láttunk.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.