BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A hazai utánpótlás / Mit kell tudni a leány utánpótlás bajnokságairól?

Mit kell tudni a leány utánpótlás bajnokságairól?

A noifutball.com korábban áttekintette már, milyen változások várhatók a Jet-Sol Liga új szezonjában a lebonyolításban (megszűnik a rájátszásos rendszer és a helyosztók egy része), a cserékben (a kapusok extra lehetőséget kapnak), illetve beszámoltunk arról is, hogy a Förch Női Magyar Kupában a rendes játékidőben kiharcolt döntetlennel, nem jut automatikusan tovább az alacsonyabb osztályú csapat. Tekintsük most át a (kötelező) utánpótlás bajnokságokat, mert itt is lesznek változások.

A 2018-2019-es szezonban, továbbra is az U19-es korosztály jelenti az ifjúsági, az U16 pedig a serdülő bajnokságot. Korábban inkább csak „ajánlott” volt, most egységes, új elemként kerül a rendszerbe az U14-es bajnokság.

Az U19-es bajnokságban a férfi NB I és NB II, a női NB I, valamint a Kiemelt Képzési Központok sportszervezeteinek kötelező csapatot indítani. Az előző, a 2017-2018-as szezonban 44 csapat nevezett az ifjúsági bajnokságra – hasonló várható idén nyáron is.

Bár időről-időre felbukkannak ötletek, amelyek között ott volt korábban, hogy a „férfi” klubok számára kötelező lesz a felnőtt női csapat, de ezzel „kiváltják” az U19-et, mint ahogy amellett is szólnának érvek, hogy a mezőny legerősebb csapatai – ha nem is minden U19-es – a német és osztrák mintához hasonlóan a felnőtt másodosztályban szerepeljen, természetesen feljutási lehetőség nélkül. Él a másik véglet is, van, aki feleslegesnek tartja, megszűntetné az U19-et – egyelőre azonban marad minden a régiben.

Nincs változás abban, hogy a legerősebb, a Kiemelt csoportba „önkéntes” a jelentkezés. (Tavaly hallottunk olyan véleményt, hogy az MLSZ „nem engedi” a csapatot a Kiemelt csoportba. Ez akkor sem volt igaz, és mos sem lesz, aki jelzi versenyzési szándékát, a legjobbak ellen játszhat.) A többi, várhatóan több mint 30 csapatot a szövetség három területi csoportba sorolja. Az új szezonban az U19 „teteje” a 2000-es születésű korosztály lesz, és (korlátozott számban) 2004-esek is pályára léphetnek. Az logikus, hogy aki betöltött 15. évével a felnőtt bajnokságra is játékjogosultságot szerez, a fiatalok között is játszhasson.

A serdülő, az U16-os korosztályban a szövetség ebben az évben is két pályaméreten, nagypályán, valamint a két tizenhatos közötti ¾ pályán (5×2-es kapura) ír ki bajnokságot.

A Jet-Sol Liga sportszervezetei, valamint a Kiemelt Képzési Központok csapatai számára kötelező a nagypályás bajnokságra nevezni az U16-os csapatot, a többiek (férfi NB I-NB II, női NB II) választhatnak.

Az U16-os bajnokság törzskorosztálya a 2003-as lesz, a nagypályán az alsó korhatárt a 2006. december 31-én születettek jelentik. A ¾ pályán azonos korosztály szerepelhet, mint a nagypályán, azaz itt is a 2003-2006-osok játszhatnak. Bár ebben a korosztályban várható a legtöbb nevező, a két pályaméret kettéválasztja a mezőnyt. Jó volna, ha a nagypályás nevezők száma elérné a 30-at – ezek a csapatok három csoportban játszanak majd, a legjobbak a Kiemelt csoportban, a többiek pedig két területi csoportban.

Az U16-os, ¾ pályás bajnokság lebonyolítása is változik, ha nem is jelentősen. Megmarad a csoportokba sorolás, a bajnoki rendszer, valószínű viszont, hogy megszűnik az „országos döntő”. Valamennyi csoportnak, ha úgy tetszik régiónak „saját” bajnoka lesz, úgy, mint a férfi felnőtt NB III-ban, vagy a nagypályás leány U16-ban.

Új elem a női bajnoki rendszerben, a kötelező utánpótlás részeként, az U14-es bajnokság. Népszerű volt az előző szezonban a korosztály, több megye bonyolított sikeres megyei, illetve regionális bajnokságot. Ez alapján az várható, hogy a nevezők száma túllép a kötelezőkön, a férfi NB I, azaz az OTP Bank Liga sportszervezetein, valamint a Kiemelt Képzési Központokon.  Akár fogadni is mernénk, hogy a nevezők száma meghaladja majd a harmincat, de akár a negyvenet is – a létszám (és a jelentkezők földrajza) dönti el, hány csoportot alakít ki a szövetség. Az U14-es bajnokságot ¾ pályára írja ki az MLSZ, és a csoportokban a csapatok nem torna-, hanem bajnoki rendszerben játszanak majd. Az U14-es bajnokság szinte minden szempontból azonos lesz az U16-os, csökkentett pályaméretű bajnoksággal – nincs sem kiemelt csoport, sem „országos döntő”. Az U14-es korosztályban – tekintettel arra is, hogy a versenykiírás nem teszi lehetővé túlkorosok szerepeltetését – a 2005-ösök lesznek a legidősebbek, a legfiatalabb pedig az, aki 2007. december 31-én született – ha, lesz ilyen.

 

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.