BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / Kik kapták a női Aranylabda-ankét magyar szavazatait?

Kik kapták a női Aranylabda-ankét magyar szavazatait?

Hétfőn este a párizsi Chatelet színházban Megan Rapinoe fejére került a női labdarúgás 2019-es koronája – idén már harmadszor. Amint arra tegnapi posztomban, gyorshíremben is utaltam, igazából semmi váratlan nem történt, a világbajnokság hőse, a USWNT kapitánya amit csak lehetett megnyert idén. (Ha kukacoskodni akarnék, egyetlen díj nem az övé, az amerikai profiliga, az NWSL MVP-je nem ő.)

Természetesen, aligha van olyan ankét, amelynek az eredményével mindenki egyetért, a hírek szerint 2020-ban talán Spanyolországba szerződő Pinoe esetében is léteznek olyan vélemények, hogy nem őt illette volna a díj.

Én, ahogy ígértem, ma „megmutatom” a saját szavazatomat, a magyar voksot is – nálam (is) Rapinoe az év legjobbja. Talán akkor sem járok messze az igazságtól, ha arra hivatkozom: a már 34 esztendős világsztár esetében szorosan összefonódik a játéka és a közéleti szerepvállalása – utóbbi pedig finoman szólva megosztó. Legalább annyian bálványozzák azért, mert számára és a közösség számára fontos ügyekért kiáll, mint ahányakat ugyanez taszít.

Én magam igyekeztem elsősorban a pályán nyújtott teljesítményre koncentrálni. Ez pedig megkérdőjelezhetetlen: érdemes a nyári világbajnokság kulcspillanataira gondolni, amikor Pinoe a hátán vitte a USWNT-t. Emlékszem egy büntetőre, amelyhez először Alex Morgan állt oda, de a lövés előtt eljött onnan, Rapinoe vállalta, belőtte.

Tulajdonképpen ezzel a momentummal lett – nálam – Alex Morgan „csak” második… Alex egyébként babát vár, áprilisban fog szülni (meg is lepnek az amerikai sajtó azon találgatásai, visszatér-e, ott lesz-e Alex augusztusban Tokióban, az olimpián), az esetben kicsit életműdíj is lehet az elismerés – ami „csak” ezüst…

Az én listámon egy hollandé, a harmadik hely – Sari van Veenendaalé. A hölgyeknél, nincs a Jasin-díjhoz hasonló külön kapusdíj (Kiről lehetne elnevezni? Silke Rottenbergről? Nadine Angerreről?), azaz Sariék együtt versenyeznek a mezőnyjátékosokkal. A világbajnokság egyik legfontosabb „üzenete” volt, hogy robbantott a kapusposzt, behozta évtizedes lemaradását – ezt szerettem volna azzal honorálni, hogy kapust is teszek az ötbe. A lehetséges jelöltek közül – na, meg „amúgy is” – Sari kiemelkedő.

Már a húszas listát látva is feltűnő volt, hogy az ítészek azt sugallták, a világbajnokság olyan volt 2019-ben, mint a piros ász – mindent vitt. Ha ebben van is sok igazság, azt gondoltam, a Budapesten, az UEFA Női Bajnokok Ligája döntőjében élete egyik legfontosabb meccsét (a másik talán az olimpiai döntő volt) játszó Marozsán Dzsenifernek a magyar szavazónál ott a helye az ötben. (Még akkor is, ha ezzel például Lucy Bronze kiszorult nálam a legjobbak közül). Számunkra Dzsenifer mindig is különleges lesz, akinél nehéz nem figyelembe venni azt is, hogy a parádés futballtudása mellett, őszinte, nyíltszívű, a szülőhazája iránt elkötelezett, remek ember.

Ha viszont Dzseni – szinte – a világbajnokság nélkül bent van az ötben, igazságtalan volna, ha ugyanez nem „járna” a Groupama Arénában három gólt szerző Ada Hegerbergnek is. Emlékezhetünk rá, a „címvédő” (és Párizsban futballozó testvére) önként mondott le a vb-ről – tulajdonképpen Rapinoe útját járva azzal, hogy a társadalmi felelősségvállalást, a nők megbecsülésének ügyét felemelte a játék mellé.

Még egy gondolat a végére! Elképesztően erős lett a mezőny! Rapinoe, Bronze, Morgan, Hegerberg és Miedema mögött, mennyi olyan név van még – az „enyéimeken” kívül Sam Kerr, Rose Lavelle, Harder, Martens, Asllani, tényleg hosszú a sor – aki akár be is férhetett volna a legjobbak közé…

 

A magyar szavazat

Dénes András

Nőifutball.com

1. Megan Rapinoe (amerikai, Seattle Reign FC)

2. Alex Morgan (amerikai, Orlando Pride)

3. Sari van Veenendaal (holland, Arsenal Ladies & Atlético Madrid)

4. Dzsenifer Marozsán (német, Olympique Lyonnais)

5. Ada Hegerberg (norvég, Olympique Lyonnais)

 

A hivatalos végeredmény, a húsz jelöltet tartalmazó teljes lista

  1. Megan Rapinoe (amerikai, Seattle Reign)

  2. Lucy Bronze (angol, Olympique Lyonnais)

  3. Alex Morgan (amerikai, Orlando Pride)

  4. Ada Hegerberg (norvég, Olympique Lyonnais)

  5. Vivianne Miedema (holland, Arsenal Ladies)

  6. Wendie Renard (francia, Olympique Lyonnais)

  7. Sam Kerr (ausztrál, Chicago red Stars, Perth Glory)

  8. Rose Lavelle (amerikai, Washington Spirit)

  9. Ellen White (angol, Manchester City)

10. Marozsán Dzsenifer (német, Olympique Lyonnais)

11. Amandine Henry (francia, Olympique Lyonnais)

12. Sari van Veenendaal (holland, Arsenal Ladies, Atlético Madrid)

13. Tobin Heath (amerikai, Portland Thorns)

14. Pernille Harder (dán, VfL Wolfsburg)

      Lieke Martens (holland, FC Barcelona)

16. Kosovare Asllani (svéd, Linköpings, CD Tacón)

      Nilla Fischer (svéd, VfL Wolfsburg, Linköping)

      Marta (brazil, Orlando Pride)

19. Sofia Jacóbsson (svéd, Montpellier HSC, CD Tacón)

20. Sarah Bouhaddi (francia Olympique Lyonnais)

 

 

 

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.