BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / Ki nyerje a France Football Női Aranylabdáját?
Illusztrációként Ada Hegerberget választottam: a tavalyi győztest mutatni a "legsemlegesebb"

Ki nyerje a France Football Női Aranylabdáját?

 A patinás France Football 2019-ben második alkalommal ítéli oda a Női Aranylabdát. Ebben az esztendőben is engem – de, nem győzöm eleget hangsúlyozni, rajtam keresztül a nőifutball.com olvasóit, a szakág hazai közösségét – ért a megtiszteltetés, hogy leadhatom a voksomat, megfogalmazva ezzel a véleményemet, kik voltak a 2018-2019-es szezonban (a franciaországi világbajnoksággal bezárt időszak) legjobbjai.

A szavazás módja akár hagyományosnak is tekinthető, ez a legelterjedtebb mód, tulajdonképpen így választjuk meg mi magyarok is az év legjobb női labdarúgóját. A France Football női aranylabdája esetében a szakértő zsűri 20 (a férfiak esetében ugye 30) játékost jelölt, az egyes országokat képviselő zsürinek közülük kell jelölnie ötöt. Természetesen a sorrend is számít, az első helyre tett játékos 6 pontot kap, a második négyet, majd így tovább 3-2-1-et. A francia szaklap megadta a szempontokat is: a jók közül a legjobbak kiválasztásánál a sikereket és a mutatott formát (individual and collective performances, honors), a játékos képességeit, ide értve sportemberi mivoltát (skills and fair-play), végezetül pedig a játékos életútját (player’s career), kicsit pátoszosan, az életművét kell figyelembe venni.

Talán egyetért velem az olvasók többsége abban, hogy a jelölt 20 játékos közül nincs mindenkinek esélye (még csak azt sem írtam, egyenlő esélye) arra, hogy a legjobb öt között legyen. Nekem például, nagyon hiányzik a húszak közül a lengyel Ewa Pajor, a VfL Wolfsburg támadója, kedvelem is, de, ha reálisan nézzük, az ötben már nem lehetne helye.

De akkor ki lehet a legeslegjobbak között?

Mielőtt folytatnám, fontos rögzítenem, kötnek a szavazás szabályai. Természetesen, előzetesen nem hozhatom nyilvánosságra a saját szavazatomat – de, legalább ennyire természetes, hogy a december 2-i gála után már nem lesz „titkos”. (A France Football különszáma pedig december 4-én jelenik meg, ebben is szerepel majd valamennyi szavazat.)

De, vissza a nevekhez! Szántam rá időt, a fentebb linken csatolt húszas listában tíz olyan nevet találtam, aki szerintem esélyes arra, hogy akár a legjobb öt közé kerüljön. Nézzük, kik ők – szigorúan névsorban.

Lucy BRONZE, az Olympique Lyonnais és az angol válogatott védőjátékosa, jobbhátvéde (!), akit a posztjából adód hátrányok ellenére rendre a világ legszűkebb elitjébe sorolnak.

Pernille HARDER, a két játékos közül az egyik, aki úgy került a húszas listára, hogy nem játszott a világbajnokságon. A VfL Wolfsburg dán támadója esetében ez nem is lehetett kérdés, csapata nem kvalifikálta magát. Ennek ellenére Harder bizonyosan ott van a világ legjobb öt támadója között – meglátjuk, hogy a vb, és az igazán sikeres BL-szereplés nélkül ez mire lesz elég. (Ha személyes kedvenceim közül Kosovare Asllani, vagy Sam Kerr lenne itt Harder helyén, az sem volna nagy hiba.)

Ada HEGERBERG, a „címvédő”, aki ott lehetett volna a vb-n, de lemondta, mert úgy érzi, nem becsülik eléggé hazájában, Norvégiában a női futballt. Az Olympique Lyonnais támadója három gólt lőtt a budapesti BL-döntőben – ez önmagában, vb nélkül is helyet követel neki. Meg, mindettől „függetlenül”, varázslatos futballista.

Amandine HENRY, akinek a pozícióját talán az is erősíti, hogy a szavazók a francia ankéton szívesen voksolnak francia játékosra. Persze ez lehetne Wendie Renard, vagy akár a listáról hiányzó Eugénie Le Sommer is. Valamennyien az Olympique Lyonnais játékosai, Bajnokok Ligája győztesek, de a vb-szereplésük nem volt kiemelkedő.

Rose LAVELLE, aki, ha másért nem, már csak azért is itt kell, hogy legyen, mert a világbajnok amerikai válogatottban a Washington Spirit 24 éves, mindössze 163 centis középpályása számított az egyetlen új csillagnak. A USWNT tagjai főként a válogatottban játszott meccseiken vannak igazán a szemünk előtt – Lavelle ott remekelt, Rapinoe és Morgan szintjén futballozott.

MAROZSÁN Dzsenifer, aki – Marozsán Dzsenifer. Az OL 27 éves középpályása számos címet begyűjtött a pályafutása során, klubcsapataival mindent megnyert, amit csak lehetett, persze olimpiai bajnok is, de a világbajnokságokon elképesztő balszerencse üldözi. Nyáron is megsérült, hiába akart, nem tudta a hátára venni a korábbi években látottnál gyengébb német válogatottat. A szezonra emlékezve azért rögzítsük, bár aligha van olyan olvasó, aki nem tudja: főszerepet vállalt az OL BL-győzelmében, ő szerezte, „hazai pályán” a döntő első gólját. Emellett pedig igazi példakép, fantasztikus sportember, remek ember. A 2016-os riói olimpia után, szörnyű igazságtalanságnak tartottam, hogy a FIFA ankétja nem Dzsenit koronázta meg. Idén legalább ekkora meglepetés volna, ha befutna.

MARTA esetében is igazából elég volna annyi, hogy ő Marta. De, azért láttuk a vb-n, hogy még mindig ő a brazil válogatott vezére, aki a legerősebb ellenfelek ellen is képes meccseket eldönteni. Nem gondolom, hogy – még ma is – ő a világ legjobbja, de azt igen, hogy bőven kap majd szavazatot.

Alex MORGAN a világbajnokságot értékelő egyetlen ankéton sem maradt ki a díjazottak közül – teljes joggal. Nem kérdés, hogy az USWNT támadója nem csak a világ egyik legeslegjobb játékosa, de igazi idolja, nagykövete is, aki a pályán kívül is rengetek embert, szurkolót kapcsol a női labdarúgáshoz. Alex 30 esztendős, nemrég jelentette be, hogy áprilisra várják első babájukat – nagy kérdés, ha díjat kap, az életműdíj is lesz-e egyben, vagy látjuk majd még a pályán. Az amerikaiak között számos anyukát látunk a pályán, miért ne térhetne vissza Alex is?

Megan RAPINOE, a FIFA szavazásának legjobbja, a világbajnokság aranylabdása. Bizonyosan nem ért mindenki egyet valamennyi megnyilvánulásával, de két dolog aligha vitatható: az egyik, hogy csodálatos futballista, igazi vezér a pályán és az öltözőben is (érdemes megnézni, hány döntő gólt szerzett a vb-n, vagy azt, hogy amikor melegedett a pite, nem a kijelölt rúgó, hanem Pinoe állt oda a tizenegyeshez), a másik pedig, hogy a világ valamennyi női futballistája közül ő gyakorolja a legnagyobb hatást az emberekre. Rapinoe az, aki érti és éli a női futball társadalmi küldetését – miközben én pedig azt értem, vagy azt is értem, hogy nagy azoknak a tábora is, akik nem osztják a véleményét, horribile dictu, akiknek nem szimpatikus.

Sari van VEENENDAL, kicsit a kapusok képviseletében, de egyáltalán nem csak azért, hogy legyen a tízben kapus. A holland Van Veenendalnak is köszönhető (sőt, elsősorban neki köszönhető), hogy miközben több kiváló kapust láttunk a franciaországi tornán, a poszt, a női kapusjáték új dimenzióba került 2019-ben. Pedig, azt se felejtsük el, Sari előtt azért volt a szakágnak Silke Rottenbergje, Nadine Angererje, Hope Soloja is…

Íme, ők tízen, illetve a megemlítettekkel együtt valamivel többen is, mint tízen. Szerintem közöttük van 2019 aranylabdása és persze az én szavazatomban szereplő öt játékos is.

De, az olvasók vajon hogy szavaznának?

Megköszönném, és talán sokakat érdekelné is, ha facebook oldalunkon, ki-ki megírná a maga ötösét.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.