BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / Ki lesz a Fradi ellenfele a bajnoki döntőben?

Ki lesz a Fradi ellenfele a bajnoki döntőben?

Szombaton délután, fél háromkor, Makón, a St. Mihály FC – Astra HFC mérkőzéssel folytatódik a három hónapos téli álomból felébredő Jet-Sol Liga küzdelemsorozata. A 13. fordulót a három vasárnapi találkozó, az MTK Hungária – DVTK rangadó (Monor, 14 óra), az MLE-Sportmap App – Haladás-Viktória összecsapás (Kozármisleny, 14 óra) és a Ferencváros – ETO FC Győr meccs (Bp., Kőbánya, Kocsis Sándor Sportközpont, 15 óra) teszi majd teljessé.

Bár a női futballt kedvelők bizonyosan kívülről fújják a kottát, nem lehet elégszer ismételni: a 2018-2019-es kiírásra megváltozott a Jet-Sol Liga lebonyolítási rendje. A bajnokság első két, egyaránt 7 fordulós szakasza után nem válik ketté a mezőny felső-, illetve alsóházra, újabb „sima” kör következik, hét forduló, amelyben harmadszor is minden csapat megmérkőzik valamennyi ellenfelével.

Arról, hogy a bajnoki szakaszban kialakult sorrendre alapuló helyosztón mely csapat nyeri az arany, illetve a bronzérmet, továbbra is két győzelemig tartó párbaj dönt. A JSL 5-8. helyezettje számára viszont nem lesz párviadal – ez leginkább a 8. helyezettet érintheti érzékenyen, mert egyből kiesik a másodosztályba. A Jet-Sol Liga 7. helyezettje pótvizsgázik majd, osztályozót vív az NB II feljutási párbajának vesztesével.

A Jet-Sol Liga tabellájának élén a Ferencváros áll, méghozzá olyan tekintélyes fölénnyel, nyolc, de talán pontosabb lenne úgy fogalmazni, tizennégy pontos előnnyel, hogy még elképzelni is nehéz, hogy ne jusson be a döntőbe. A zöld-fehérek keretében kevés változás volt télen, mindössze két légiós, a brazil Luan Spindler és az amerikai Sophie Cortez távozott, de az ő hiányuk aligha látszódik majd a csapat játékminőségén. Télen igazolt futballista nincs a keretben, várható viszont, hogy – Róth Rebekára, Búzás Katára és a többiekre gondolva – a fiatalok több lehetőséget kapnak majd, mint korábban.

Ha ezen a hétvégén lenne a bajnoki döntő, a címvédő MTK Hungária lenne a Fradi ellenfele. Jó esély van rá, hogy ez a 21. forduló után is így legyen, miután Cseh András csapatának hat pont (a győzelmek száma miatt „kicsit több mint hat pont”) az előnye a két üldözővel szemben. Az MTK kerete „elvileg” gyengült télen, távozott két olyan futballista, aki legjobb formájában a csapaton belül is bizonyosan az első ötben volt (mellettük az inkább epizódszereplő, alig játszó Vasas Lea is kiszállt a táncból) – a nagy kérdés, lesz-e recept a két amerikai, Kayla Capuzzo és Nicole Molen pótlására. A kérdésre választ jelenthet Nagy Ági, esetleg Méry Rita visszatérése, de őket is szem előtt tartva igaz: az MTK csak akkor lehet sikeres tavasszal, ha Cseh András választ talál a „Ki fog gólt lőni?” kérdésre. A csúcsék, vagy az egyik ék pozíciójára Lauren Berman nem megoldás – a következő napok, hetek, hónapok kérdése, hogy Oláh Adrienn, Magyarics Zoé, vagy valaki más az lesz-e.

A tabellán jelenleg a Diósgyőri VTK a harmadik, kétmeccses hátrányban az MTK mögött, illetve azonos pontszámmal a negyedik Haladás-Viktóriával. Fórizs Sándor csapata ezúttal nem erősödött olyan látványosan, mint a legutóbbi két-három átigazolási időszakban. Két minőségi játékos, a védő Boros Kinga, valamint az előző bajnokság egyik legjobbjaként számon tartott Olivera Markovics-Milunovics távozott a DVTK-ból – érkezett viszont két amerikai, Hanna Barker és Amber Paul, valamint az MTK-ban kapottnál több lehetőségre vágyó Vígh Klaudia. A Förch Női Magyar Kupa elődöntőjében már hivatalos meccsen is pályára lépett a két tengerentúli lány, de az a 90 perc alapján még nem tudhatjuk, mire taksáljuk őket Oli Markovics-Milunovicshoz viszonyítva.

A szombathelyi csapat számára a Grácból hazatért Horti Boglárka jelenti az erősítést, az 5. helyen álló Astrában és a 6. ETO FC Győrben nem volt lényeges változás a keretben. Kalmár Vivien bő egy évvel a baba, Nimród érkezése után játékra jelentkezett, és ugyanezt tette egy Magyarországon tanuló amerikai-brazil egyetemista is, akinek a leigazolását várhatóan a hétvégén jelenti be a klub.

Az ETO jelenleg hét ponttal előzi meg a már a „vörös zónában” tartózkodó szegedieket – Győrben jelenleg nem nagyon lehet más cél, mint ennek, az egyébként tekintélyes előnynek a megőrzése.

Az újonc St. Mihály FC viszont a távcső ellenkező oldaláról nézi ugyanezt a távolságot, és bízik benne, hogy az eltüntethető. A mezőny valamennyi csapatát figyelembe véve, Hódi Mihályé erősödött télen a legtöbbet. Érkezett a jamaikai válogatott – korábban Svédországban és Hollandiában is játszó – Marlo Sweatman (a világbajnokságra készülő középpályás március elején győztes gólt rúgott hazája válogatottjában), a bosnyák Szladana Micsics, két moldáv válogatott, Eugenia Miron és Nadea Vasilka, visszatért a Vajdaságból Vass Noémi, illetve, feltétlenül erősítést jelenthet a DVTK-ból kölcsönzött Boros Kinga, a következő években Szegeden tanuló Görög Zsófia, valamint a Szegedre tulajdonképpen hazatérő Horváth Hanna is.

A mezőny sereghajtója jelenleg a másik újonc, a Magyar Labdarúgó Egylet-Sportmap App. Rack Róberték télen megerősítették a „hátországot”, a stábot, és igyekeztek délszláv játékosokat is Magyarországra csábítani. Szükség is lesz rájuk az áhított 7. helyért folyó harcban.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.