BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / Jet-Sol Liga: változik a lebonyolítási rend, a pénzdíj, a tv-magazin

Jet-Sol Liga: változik a lebonyolítási rend, a pénzdíj, a tv-magazin

Most, hogy már órákban számolhatjuk a Jet-Sol Liga 2018-2019-es szezonjának rajtjáig hátralevő időt, érdemes talán újfent lajstromozni azokat a változásokat, amelyek a újdonságot jelentenek a lebonyolításban, a szabályokban, vagy akár a „tálalásban”.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a legfontosabb változást a Jet-Sol Liga lebonyolítási rendjének módosulása jelenti. Megszűnik az a rendszer, hogy a bajnoki szakasz első része, a 14. forduló után, kettéválik a mezőny Felső-, valamint Alsóházra. Az új bajnoki évtől együtt marad a nyolc csapat, és összesen három kört játszik ligarendszerben – könnyű kiszámolni, ez 21 fordulót jelent, a korábbi hússzal szemben. Megszűnik tehát a „bebetonozottság”, a 14. forduló után is lesz esély a helycserére a 3-6. hely között – vagy, akár még szélesebb spektrumban.

A bajnoki szakasz 21 fordulója, továbbra sem dönt az aranyéremről. A kedvező tapasztalatok, a támogatók, a kiemelt médiumok, a szövetség vezetői, és nem utolsó sorban a szurkolók jó véleménye, elégedettsége megerősítette a női szakág vezetését abban, érdemes megtartani az érmekért folyó csatákat. Az első, valamint a harmadik helyért továbbra is valamely fél második győzelméig tartó párharcot vívnak majd a csapatok, az 5-8. hely esetében azonban ez a fajta „hosszabbítás” megszűnik, itt a sorrendet – ide értve a kiesést is – a bajnoki szakasz 21 fordulója dönti el.

Maradva, a táblázat alsó felénél: nincs változás a feljutás rendjében: az NB II rájátszásának győztese automatikusan elfoglalja a Jet-Sol Liga 8. helyezettjének helyét, míg a másodosztály rájátszásának 2. helyezettje osztályozót vív az élvonal 7. helyezettjével, a Jet-Sol Liga 2019-2020-as szezonjának indulási jogáért.

Változást hoz majd az is, hogy a korábbi három cserelehetőség mellett, egy további extrával is élhetnek a Jet-Sol Liga csapatai. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a női NB I-ben, a kapus cseréje nem számít majd be a „szokásos” három cserébe, erre többlet lehetőségként tekinthetnek a csapatok. A változtatástól azt várja a kiíró, hogy a hazai élvonal klubjai többet tudják foglalkoztatni második számú kapusaikat, valóban ülnek majd cserekapusok a kispadokon (ott is, ahol ez nem volt jellemző!) számukra pedig, az edzők könnyebben adnak játéklehetőséget.

Változnak a pénzdíjak is, jelentősen növekszik az az összeg, amelyet a főtámogatónak, a Jet-Sol –nak, valamint a kereskedelmi jogok értékesítésének köszönhetően, az MLSZ kifizethet a női élvonal sportszervezeteinek. Az úgynevezett „rajtpénz” (amit már augusztusban megkapnak a klubok) a korábbi 7 millióról 10 millióra emelkedik. További, „súlyos forintokat” ér az eredményesség. Íme, a további pénzdíjak, amelyet természetesen a rajtpénzen felül kapnak a csapatok: 1. helyezett (bajnok) 15 millió forint; 2. helyezett 11 millió forint; 3. helyezett: 8 millió forint; 4. helyezett: 6 millió forint; 5. helyezett:  5 millió forint; 6. helyezett: 4 millió forint; 7. helyezett:  3 millió forint.

2019 januárjában az MLSZ harmadszor írja majd ki a TTT-t, azaz a Jet-Sol Liga Téli TeremTornáját. Összesen 4 és fél millió forint lesz a torna díjazása (egymilliót kap a győztes, 200 ezret a nyolcadik helyezett), és emelkedik a Förch Női Magyar Kupa díjazása is.

Köszönhetően annak, hogy a női labdarúgás a legutóbbi időszakban kiemelkedő nézettséget produkált az M4 sportcsatornán, előbbre lépünk a televíziós összefoglalókkal is. A magazinok pénteki napra, az esti, fő műsorsávba kerülnek, a házigazda pedig a magyar női futball egyik arcává vált Berkesi Judit lesz.

Bár nem a "hivatalos" változások, újdonságok közé tartozik, azért itt is jelezzük: a Nőifutball.com ankétot indít, a szurkolók segítségével megválasztja és díjazza majd a szezon legszebb gólját.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.