BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / Íme, az “Év női labdarúgója” címre jelöltek listája

Íme, az “Év női labdarúgója” címre jelöltek listája

Az előző évhez hasonlóan, idén is a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagsága választja meg, az év legjobb magyar női labdarúgóját.

A forgatókönyv azonos a többi kategória – például 2018 legjobb férfi és női sportolója, fogyatékkal élő sportolója, valamint természetesen az esztendő legjobb férfi labdarúgója – dramaturgiájával: az MSÚSz elnöksége összeállított egy tíz névből álló listát, és az ezen szereplőkre szavazhat a sportújságírók szövetségének 700 fős tagsága. Előbb az derül ki, az egyes kategóriákban ki az a három-három sportember, aki a "dobogón" végez, majd a február 14-i gálán tudjuk meg, ki a győztes.

Íme, a 2018-as esztendőben az "Év női labdarúgója" címre jelölt tíz játékos:

CSÁNYI DIÁNA (20 éves, az MTK Hungária FC játékosa): A bajnokcsapat középpályása Sándorfalván kezdte a pályafutását, majd amikor “kiöregedett” a vegyesfutballból, Budapestre, az 1. FC Feminához igazolt. A rákospalotai csapatban – nem sokkal a 15. születésnapja után – góllal mutatkozott be a női NB I-ben, hamar kiderült róla, különleges képességű játékos. 2014 februárjában az MTK Hungáriához igazolt, és a kék-fehérekkel rögtön az első (fél) szezonja végén bajnoki címet is nyert. Ebben a sikerben még csak epizódszerep jutott neki, de a 2017-es, és különösen a 2018-as bajnoki aranyéremhez vezető úton már igazi vezérként vezényelte a középpályán társait. A korosztályos válogatottban játszott jó meccsek után, hamar bekerült Markó Edina csapatába is: a 2017-es Balaton Kupán, a Románia ellen megnyert találkozón debütált, és azóta is biztos tagja az A-válogatott keretének. A 2018-as, pályafutása talán eddigi legjobb éve volt, a (2017-2018-as) bajnoki szezon legjobbjait köszöntő Rangadó Gálán, csak szoros versenyben maradt alul Fenyvesi Evelinnel szemben a Jet-Sol Liga legjobbját megválasztó ankéton.

CSISZÁR HENRIETTA (24 éves, a Bayer 04 Leverkusen játékosa): A magyar női válogatott csapatkapitánya igazán tudatosan építette pályafutását, és lépett lépcsőfokról lépcsőfokra, egyre feljebb. Tizennégy éves korában a Hevesi Tamás által irányított Ferencváros igazolta Hajdúnánásról a fővárosba. A zöld-fehérektől az MTK-ba igazolt, majd Marosvásárhelyen (ASA Targu Mures) kóstolt bele a légiós életbe. A következő állomás Berlin, a Hertha női csapata, az 1. FC Lübars volt, majd a német fővárosból a Bayer 04 Leverkusenbe szerződött. Jelenlegi klubjával, már a 2016-2017-es szezonban is a világ legerősebb női bajnokságában, az Allianz Frauen Bundesligában szerepelt, de a csapat nem tudta megőrizni élvonalbeli tagságát. Csiszár Henrietta egyik vezéregyénisége volt a tavasszal a visszajutást kiharcoló, majd ősszel ismét az Allianz Frauen Bundesligában iparkodó leverkuseni csapatnak – a „vezérszerep” látványos manifesztálódása, hogy a magyar középpályás lett a Bayer 04 Leverkusen csapatkapitánya. A német női Bundesligában játszott jó meccsei mellett, kiemelkedően futballozott a válogatottban is: a társak szavazatai alapján, 2018-ban Csiszár Henrietta nyújtotta a legjobb teljesítményt  női A-válogatottunkban.

FENYVESI EVELIN (22 éves, a Ferencváros játékosa): A Ferencváros középpályása a klubjával megnyert két bajnoki cím (2015, 2016) és négy Női Magyar Kupa-győzelem (2015, 2016, 2017, 2018) mellett két, nagyon fontos egyéni díjjal is büszkélkedhet: a 2016-2017-es, és a 2017-2018-as Jet-Sol Liga-szezon végén is ő nyerte meg a Rangadó Gálán a bajnokság legjobb játékosát pajzsra emelő szavazást. Jánoshalmán kezdődött a pályafutása, de már 15. születésnapja előtt Budapestre költözött, gyakorlatilag a Ferencváros saját nevelésű futballistájának tekinthető. Két nagyon súlyos keresztszalag-sérülés után állt ismét talpra, és lett a válogatott biztos tagja. A magyar labdarúgás legtöbbszörös válogatottja, Hummel-Smuczer Angéla posztját „örökölte” a válogatottban – ahol fiatal kora ellenére, már 50. válogatottságához közelít.

JAKABFI ZSANETT (28 éves, a VfL Wolfsburg játékosa): A magyar labdarúgás lassan százhúsz éves történetét vizsgálva, Puskás Ferencen kívül nem találunk még egy játékost, aki olyan rangos, sikeres, eredményes külföldi klubkarriert mondhat magáénak, mint a „Somogyországból” indult Jakabfi Zsanett. Az itthon, az MTK-val is bajnoki címet nyert támadó 2009 júliusában szerződött Wolfsburgba – egy olyan csapatba, amely akkor még alig volt több mint egy ambiciózus német középcsapat. Ralf Kellermann irányításával Jakabfi és a csapat „együtt nőtt fel”: a közös sikerlistán két Bajnokok Ligája-győzelem (+2 döntő), négy bajnoki cím és öt kupagyőzelem szerepel. A korábbiakhoz hasonló, méltó volt a 2018-as éve is: a VfL Wolfsburg „természetesen” megnyerte a világ legerősebb női bajnokságát, az Allianz Frauen Bundesligát, majd kupaelsőségét is megvédve duplázott. Zsanett és társai bejutottak az UEFA Női Bajnokok Ligája kijevi döntőjébe is, ott azonban a rendes játékidő döntetlenje után a címvédő Olympique Lyonnais kerekedett felül. A VfL Wolfsburg az új, a 2018-2019-es szezonban is ott folytatta, ahol nyáron abbahagyta. Jakabfiék vezetik a német bajnokságot, illetve talpon vannak az országos és a nemzetközi kupában is – utóbbiban, az UEFA Női bajnokok Ligájában esélyük van arra, hogy bejussanak a május 18-i, budapesti döntőbe.

RÁCZ ZSÓFIA (30 éves, a Philips SV, majd a Haladás Viktória FC játékosa). A pályafutását Győrben kezdő, majd Szombathelyről, a Viktória FC-vel szerzett bajnoki címmel és kupagyőzelmekkel a tarsolyában Németországba szerződött Rácz Zsófia, 2012 és 2015 között a berlini 1. FC Lübars játékosa volt a Bundesliga II-ben, majd az MSV Duisburghoz szerződött. Nagy szerepe volt abban, hogy a „Zebrák” visszajutottak az élvonalba, mint ahogy abban is, hogy a csapatnak sikerült megőriznie tagságát az Allianz Frauen Bundesligában. 2017 nyarán ismét előrelépett, a friss Európa-bajnok országába, a holland élvonalba igazolt – Eindhovenben, a PSV női csapatának játékosa lett. Egy szezont töltött Hollandiában, de így is gyarapította sikerlistáját: csapatával bejutott a kupadöntőbe, igaz, a trófeát végül a duplázó Ajax nyerte el. 2018 nyarán – közel évtizedes légiós karrier után – korábbi csapatába, a Haladás Viktóriába tért vissza. Rutinjának, tudásának köszönhetően, azonnal vezérré vált a pályán – óriási szerepe van abban, hogy a szombathelyi csapat, amely tavasszal még a Jet-Sol Liga alsóházában szerepelt, most a dobogón „telel”. A magyar válogatottban – eddig – 97 mérkőzésen lépett pályára. 2019 a századik válogatottság éve lesz?

SÜLE DÓRA (20 éves, az ETO FC Győr játékosa): A Jet-Sol Liga jelenlegi legeredményesebb magyar támadója tízévesen, édesapja, a hajdani élvonalbeli csatár, Süle János irányításával kezdett futballozni. Eddigi pályafutása során csak győri csapatokban játszott, először a Dózsában majd – 2012 nyara óta – az ETO-ban. Klubjában és a válogatott csapat(ok)ban egyaránt végigjárta a „szamárlétrát”, az azonban minden állomásában közös, hogy edzői, társai és a szurkolók számíthattak a góljaira. Bár az ETO-val az eddigi legjobb eredménye az, hogy 2017-ben a Förch Női Magyar Kupa döntőjében játszhatott, nem kétséges, hogy a 2018-as volt Süle Dóra pályafutásának eddigi legjobb éve: bekerült, és ott is ragadt a válogatott keretben, a Balaton Kupán megszerezte első gólját az A-válogatottban, a Jet-Sol Ligában pedig ontja a gólokat, nagy harcot vívva a diósgyőri Biljana Bradiccsal a gólkirálynői trónért.

SZABÓ VIKTÓRIA (21 éves, a Ferencváros játékosa): Sokáig hezitált, hogy a kézilabdát, vagy a futballt válassza, mindkét sportágban korosztálya legjobbjai közé tartozott. Alkalmasint akkor döntött végérvényesen, amikor 2013. áprilisában, még a 16. születésnapja előtt, bemutatkozott az A-válogatottban. Valódi villámkarrier az övé: jelenleg 57-szeres válogatott, a magyar futball történetében nem volt még olyan játékos, aki ilyen fiatalon elérte a „félszázat”. Pályafutását Angyalföldön kezdte, majd 15 évesen szerződött a Ferencvárosba – először. Belekóstolt ugyanis a légiós életbe, két szezont játszott a német Bundesliga II-ben (1. FC Lübars, majd 1. FC Saarbrücken), de 2017 nyarán, az egyetemi tanulmányaira koncentrálva, hazaköltözött. Ismét a Ferencváros játékosa lett, ahol – miközben a válogatottban továbbra is szélső-, illetve belső védő poszton nyújtott jó teljesítményt – támadóbb szerepben játszik.  

SZŐCS RÉKA (29 éves, az MTK Hungária FC játékosa). A maga nemében ő is csúcstartó: a novemberi, Észtország mérkőzésen, 86. válogatottságát ünnepelte – egyetlen magyar női kapus sem büszkélkedhet ilyen magas szereplési számmal. A százhoz egyre jobban közelítő válogatottsági szám, a kiegyensúlyozott, jó teljesítmény mellett, Szőcs Réka esetében, a 2018-as esztendő legnagyszerűbb pillanatai mégsem a válogatotthoz kötődnek. A szakértők többsége úgy véli, csapata, az MTK Hungária FC játékosai közül ismét ő játszotta a legfontosabb szerepet abban, hogy a kék-fehérek idén nyáron megvédték elsőségüket a Jet-Sol Ligában, újra elcsenték az aranyat a bajnoki szakaszban az élen végzett Ferencváros elől. A tökéletes alkatú kapus 2004-ben, az Angyalföldi SI csapatában mutatkozott be a hazai NB I-ben, majd Újpesten át vezetett az útja az MTK-ba. Bár három rövid időszakra külföldre szerződött, védett Olaszországban (az Orlandiában és a Fiorentinában), valamint Svájcban (az FC Baselben), a szíve és a lelke az MTK-é, amellyel immár hétszeres (!) magyar bajnoknak mondhatja magát.

TURÁNYI LILLA (20 éves, az MTK Hungária FC játékosa). A bajnokcsapat védője – Csányi Diánához és Süle Dórához hasonlóan – „újonc” a tízes listán – aligha van azonban olyan szakember, aki megkérdőjelezné a helyét. Kistarcsán kezdte a pályafutását, majd a Pest megyei csapattól, a vegyesfutballt elhagyva, az MTK Hungária FC korosztályos alakulatába került. 2016 augusztusában, a Kóka FNLA ellen megnyert mérkőzésen mutatkozott be a Jet-Sol Ligában – azóta ritka, mint a fehér holló az olyan mérkőzés, amikor nem láttuk az MTK védelmének tengelyében. A 2016-2017-es szezon végén, a Rangadó Gálán, a társak és az edzők az „Év felfedezettjévé” választották, sőt „felfedezte” őt Markó Edina szövetségi kapitány is: ebben az esztendőben női A-válogatottunk alapemberévé vált.

VÁGÓ FANNY (27 éves, az SKN Sankt Pölten játékosa): Ha csak azt említve méltatnánk a szegedi születésű támadó 2018-as esztendejét, hogy idén, a Ciprus Kupán, a Dél-Afrika elleni mérőzésen 100. válogatottságát ünnepelte, már azzal is sokat elárulnánk róla. De, ennél jóval gazdagabb volt Vágó Fanny 2018-as éve: a klubjában 2016 és 2017 után, immár harmadszor „triplázott”: bajnok, kupagyőztes és gólkirálynő lett. Páratlan az eredményessége, a legutóbbi öt bajnoki szezonban – az MTK Hungária, az Olimpia Cluj, és az SKN Sankt Pölten színeiben – tizennégy (!) országos bajnoki címet és kupaelsőséget nyert. Játékos pályafutása mellett, roppant tudatosan készül a jövőre is. A-licences edzőként – minden bizonnyal a legfiatalabb, hasonló képesítéssel rendelkező magyar szakemberként – nem „csak” gólkirálya, játékos-edzője is Ausztria bajnokcsapatának.

 

 

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.