BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Vlogok és Blogok / Szerintem (Dénes András) / For services to women’s football
Sara Booth sokat tett azért, hogy Észak-Írország is ott legyen a női futball világtérképén

For services to women’s football

Angliában – pontosabban, Nagy-Britanniában -, hagyományosan június 4-én adja át II. Erzsébet királynő az V. György által 1917. (június 4-én) alapított lovagrendi kitüntetéseket. Némi történelmi háttér talán ezúttal sem árt, a "Brit Birodalom Rendje" (The Most Excellent Order of the British Empire) kitüntetésnek öt (polgári és katonai) fokozata van, amelyből a két legmagasabb fokozat, a Knight Grand Cross, illetve hölgyek esetében a Dame Grand Cross (lovag nagykereszttel) és a Knight Commander, illetve Dame Commander (lovagparancsnok, de talán kár is magyarítani) jár együtt a lovagi cím viselésének jogával is. (Az utóbbi kitüntetést kapta ebben az évben – egyedüli sportszemélyiségként – Kenny Dalglish, a Liverpool FC legendája, akit a jövőben kéretik Sir Kenneth-nek szólítani.)

A kitüntetési fokozatok közül a további három, a Commander (Commander of the British Empire, CBE), az Officer (Officer of the British Empire, OBE) és a Member (Member of the British Empire, MBE) alacsonyabb fokozatú, ennek megfelelően többen, (közöttük számos sportoló is) kapják, de a jelentősége, a társadalmi presztizse megkérdőjelezhetetlen.

Hogy hogy kerül mindez egy női futballal foglalkozó portálra?

Úgy, hogy a "Queen’s Birthday Honours List"-en, azaz a kitüntetési listán ezúttal is volt két, a női labdarúgásban érdemeket szerzett szakember: az északír Sara Booth MBE, valamint a walesi Jess Fishlock MBE.

Írhatnék most egy hosszabb bekezdést a nemek közötti egyenlőségről, a társadalmi megbecsülésről, a döntések szabadságáról, de talán felesleges. Aki érti, érti, aki meg nem, az nem most fogja megérteni. Mi pedig kicsit irigykedhetünk, na nem Sara Booth-ra és Jess Fishlockra, hanem a társadalmukra.

Sara Booth MBE hosszú éveken, 15 esztendőn keresztül volt az északír női labdarúgó válogatott játékosa, egy ideig kapitánya, majd a múlt nyárom főszerepet vállalt abban, hogy Észak-Írország sikeresen, a vártnál nagyobb érdeklődés mellett rendezte meg az U19-es Eb döntőjét. Sara azóta már a FIFA-hoz igazolt, a világszövetség női tornáinak versenyigazgatója (Head of Women’s Football Competitions) lett. A kitüntetés indoklása szerint a "női labdarúgásnak tett szolgálatai" (csak, hogy nehogy azt higgye bárki, félrevisz a sekélyes angol tudás: for services to women’s football) miatt kapta a Királynőtől a kitüntetést.

A másik idei női futballos kitüntetett Jess Fishlock MBE, korábban játszott a Cardiff Cityben, majd Ausztráliában, a Melbourne Cityben, most éppen az amerikai profiliga egyik legjobbja, a Seattle Reign ásza. A kitüntetést – ez természetesen véletlen – néhány nappal azután kapta, hogy Wales válogatottja az ő góljával nyert Bosznia-Hercegovina ellen a vb-selejtezőn, és őrzi esélyét a franciaországi tornára. Jess Fishlock az első walesi labdarúgó (legyen az nő, vagy férfi, Ryan Giggs például 64-ig jutott), aki több mint százszoros válogatott lett. Az indoklás Fishlock esetében is kiemeli a női labdarúgás érdekében tett szolgálatait, valamint azt a társadalmi, közösségi aktivitást, amivel az LMBTQ közösség, annak tagjai, egyenjogúságuk, társadalmi elfogadattságuk érdekében végzett.

Más a brit futball, na.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Mi van, ha be sem tudjuk fejezni a bajnokságokat?

A nemzeti ünnep előestéjén a felnőtt- és utánpótlás-bajnokságokban – zárt kapuk mögött – lezajlott a ...

2 hozzászólás

  1. avatar

    Egyetértek azzal, hogy nem érdemes ezeket a kitüntető címet magyarítani; de ha már, akkor az elsőnek említett "The Most Excellent Order of the British Empire" címben az Order szerintem inkább érdemrendet (esetleg rendjelet) jelenthet. Hasznos poszt, és valóban van mire irigykedni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.