BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / Fizikai képtelenség, de igaz: minden csapat erősödött a Jet-Sol Liga rajtja előtt
Nicole Molen (balra) és Kayla Capuzzo jelentős erősítés a bajnokcsapat számára (Fotó: MTK Hungária FC/HG)

Fizikai képtelenség, de igaz: minden csapat erősödött a Jet-Sol Liga rajtja előtt

Szombaton, az Astra HFC – ETO FC Győr mérkőzéssel megkezdődik a Jet-Sol Liga 2018-2019-es szezonja. A rajt előtt – nem feledve, hogy a kapu augusztus 31-ig nyitva áll – körbejárva az élvonal nyolc csapatának átigazolásait, meglepő következtetésre jutottunk: olyanra, amely zárt rendszerben fizikai képtelenség volna.

Valamennyi csapat erősödött a szezonrajt előtt!

A sort az MTK Hungáriával érdemes kezdeni, már csak azért is, mert az UEFA Női Bajnokok Ligája selejtezői miatt az új edző, Cseh András által irányított kék-fehérek voltak leginkább szem előtt. Pinczi Anitáék három ászt húztak a pakliból, akik közül a két amerikai, a bal oldali középpályás, támadó Kayla Capuzzo, valamint a védekező középpályás, de az előrejátékba is bátran, eredményesen bekapcsolódó Nicole Molen egyaránt jelentős erősítés. Az lehet majd a válogatott szélső középpályás, Magyarics Zoé is, míg a negyedik új igazolás, a klubba visszatérő Dencz Orsolya főként a kispadot teheti hosszabbá. A bajnokcsapatnak távozója tulajdonképpen nem volt, bár az, hogy az U19-es csapatból kiöregedett korosztályos válogatottak – Anda Letícia, Bodnár Bianka, Papp Adél – visszavonultak, veszteség – alkalmasint nem is annyira az MTK, inkább a női futballunk egésze számára.

A Ferencváros számára a spanyol élvonalba, az Albacetehez szerződött Szladjana Bulatovics távozása érvágás, a tavasszal mindössze egy meccsen játszó – bár korábban remek futballistaként megismert – Amela Krso nem fog hiányozni. A magyar játékosok közül két „alapító tag”, Bognár Enikő és Horváth Zsófia visszavonult, őket is pótolni kellett az átigazolásokkal. Az új játékosok közül a világjáró brazil, Luana Spindler kitűnő játékos, az amerikai Sophie Cortesnek ezt még meg kell mutatnia. A Fradi a kókai filiálé megszűnéséből is profitált, az „öregek” közül Fogl Katalin és Rőhberg Zsanett, a korosztályos válogatottak közül pedig Nagy Virág, Róth Rebeka, Búzás Kata, Ott Eszter és Papp Luca erősíti az új bajnokságban is aranyesélyes Ferencvárost. A távozók ellenére a szaldó pozitívnak látszik.

A DVTK-ról azt írtam a Baj-nok-csapat! című könyvben, az előző bajnokság bronzérmének értékét az új szezon adja majd – ehhez viszont további erősítések kellenek. Az átigazolási időszak elején – Gabby Veldman, Újvári Krisztina, majd Cori Olar távozása miatt – még úgy tűnt, akár bajban is lehet Fórizs Sándor és csapata, augusztusra azonban felkiáltó jellé egyenesedett a kérdőjel. Talán a kényszer is szüli a megoldást, de a DVTK továbbra is a határokon túlról tud erősíteni, méghozzá válogatott játékosokkal. A védelembe érkező, aknasugatagi, máramarosi születésű, de román nemzetiségű Maria Ficzay, valamint a marosvásárhelyi ASA-ban és a görög Ariszban is szerepelt szerb Biljana (Bibi) Bradics a nemzetközi futballtőzsdén is jegyzett labdarúgó, de erősítés lehet a görög védő, a bajnokcsapatból, az Elpidesz Karditszaszból szerződtetett Hrisztianna Kiamu is, és bővíti Fórizs Sándor lehetőségeit az erdélyi Balázs Csilla is. Összességében a borsodiaknál is pozitív a mérleg, de a klub nem lehet maradéktalanul elégedett: maradtak hiányposztok, és továbbra is rövid a kispad.

Sokáig úgy tűnt, az ETO FC Győr lesz a „világtörténelem” egyetlen élvonalbeli csapata, amely egy átigazolási időszakban egyetlen játékost sem igazol. Végül a tulajdonképpen a saját alomba tartozó támadó, Tillinger Dóra törte meg a jeget, majd augusztus elején „beesett” a Kókáról a Ferencvároshoz igazolt, majd onnan kölcsönjátékosként Győrbe került Barti Luca. Ez több csapatnál említhető lenne, de az ETO esetében különösen aktuális: a fiatalok – akik közül Ploner Szandra például az év nagy felfedezettje lehet – fejlődése is javítja a keret minőségét. Ezt is figyelembe véve, annak ellenére, hogy a gólkirály, Sipos Lilla, az Astrához igazolt, a csatár Tillinger Dóra és a kapus Barti Luca érkezése talán a plusz irányába mozgatja a mérleg nyelvét.

A szombathelyi Haladás-Viktória FC legnagyobb fogása a századik válogatottságához közeledő Rácz Zsófia megszerzése. A Viktória játékosaként bajnoki- és kupaarannyal is büszkélkedő középpályás mellett van még egy visszatérő, Dömsödi Petra – a kapus tavaly ősszel a Balatonfüredet segítette az NB II Nyugati csoportjának élére, tavasszal viszont nem játszott, szeretett volna a Haladásba igazolni, de nem tudott. Kettejük mellett a fiatal Sitku Boglárka érkezett Budapestről, a Kelen SC-től. Három név szerepel a szombathelyi veszteséglistán, Kun Barbara, Csidei Klaudia és a harmadik számú kapussá vált Császár Hanna, de – Rácz Zsófi és Dömsödi Petra miatt – a „3-3 ellenére”, erősebb lett Simon Attila csapatának kerete.

A legtöbb új játékossal az Astra HFC büszkélkedhet: a mérkőzéseit Üllőn játszó csapat profitált a Ferencváros mellett a Kóka KSK megszűnéséből. Berla Attila egykori csapatából érkezett a kapus Erős Evelyn, valamint Vidovenyecz Anna, Török Kitti, Králik Fanni, Kiss Gabriella és Kiss Patrícia, összesen hat játékos, és érkezett melléjük még két rutinos futballista: Sipos Lilla, a regnáló gólkirály, valamint az Újpestről visszatérő Vidács Krisztina. Az Astrából távozott Halászi Kinga, a tolnai futsal-csapatba, ment vele a viszonylag keveset játszó Mészáros Dalma is, és ne legyen igazunk, de valószínű, hogy Tatai Krisztinát se nagyon látjuk majd az Astrában. Mindenesetre az Astra ezen a nyáron is majd’ csapatnyi játékost igazolt – a többit majd meglátjuk.

Az újoncok közül – egyelőre – a St. Mihály FC erősített sikeresebben. Hódi Mihály csapatába egyetlen új játékos érkezett a magyar bajnokságból, a Csongrád megyébe hazatérő Gál Bianka (a még utánpótlás korú játékos bemutatkozott már a Jet-Sol Ligában, de főként az U19-es bajnokcsapatban játszott), mellette a székelyudvarhelyi Bartalis Barbara, és két bosnyák válogatott,a támadó Jelena Koprena és a kapus Tamara Skoric is erősítést jelent – de a szegediek még további érkezőkben bíznak.

A Kozármislenybe „igazolt” Magyar Labdarúgó Egylet egyelőre – nomen est omen – csak magyar játékosokkal töltötte fel a keretét: Fái Szilvia, Vári Viktória és Ács Krisztina Kókáról érkezett (utóbbi viszont Baranyából indult), Hajnal Virág és Seres Viktória korábban a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia játékosa volt, Szollár Bernadettet pedig főként a nagykanizsai csapatból ismerhetik a női futballt figyelők. Rack Róberték is tervezik néhány, a határ túloldaláról érkező, horvát játékos leigazolását, de őket augusztusban még szinte biztosan nem látjuk majd.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.