BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként

És, a női Eb-vel mi lesz?

Akik „csak” a női labdarúgást kedvelik, főként a női foci iránt fogékonyak, talán el is mentek amellett, a néhány nappal ezelőtti hír mellett, hogy az UEFA 2021-re halasztotta az Euro 2020-at, azaz, a férfi szakág soros Európa-bajnokságát.

A döntéssel párhuzamosan, az UEFA bejelentette azt is, hogy a szokásoknak megfelelően, „kitisztítja” azt az egyhónapos idősávot (2021. június 11-től július 11-ig), amelyet a torna rendezésére kijelölt. Több más torna mellett, az új időpontra kerülő események között nevesítette az UEFA Női Labdarúgó Európa-bajnokságot is.

Nem hitegetném magam azzal, hogy számít a véleményem, de én nem nyúlnék az időponthoz. A még ebben a percben is érvényes (?) eredeti terv szerint, Angliában 2021. július 7-e és augusztus 1-e között léphetnek pályára a kontinens legerősebb női válogatottai. Ez, mindössze ötnapos átfedés, ha a játéknapokat nézzük, talán három. Szerintem kibírható.

Érdekes viszont, hogy Németországban lábra keltek olyan ötletek is, amelyek éppen az ellenkező irányba indulnának: egyszerre rendeznék meg a két tornát.

Rámondhatjuk „csípőből”, hogy ez mekkora marhaság, de szerintem inkább csak azt érdemes rögzíteni, hogy bármi ilyesmi szembe menne az UEFA korábbi törekvéseivel – gondoljunk csak a Bajnokok Ligája és a Női Bajnokok Ligája döntőjének szétválasztására.

A „közös Eb” gondolatát egyébként David Joram vetette fel a Tagesspiegelben. Ő azt ajánlja, a közös játéknapokon, az egyik napon 15 órakor férfi, 18 órakor női, 21 órakor ismét férfi meccs lehetne, a következő játéknapon pedig fordítva. Én – megint csak a saját véleményemet citálva – azt gondolom, még így is sok meccs jutna egy-egy napra. Ha, csak nem sikerülne sakkozni az eltérő létszám miatt szükségszerűen később rajtoló női EB mérkőzéseivel.

Arról sem megfeledkezve, hogy ez egy rendkívüli év rendkívüli helyzete volna, illetve, hogy a férfi Eb hajrájának is Anglia ad majd otthont, leginkább kérdések vetődnek fel, nem válaszok.

Kérdés, hogy mennyire nyomná agyon a férfi torna a nőit, hogy a férfi futball közönsége kész-e már a női futball ilyen léptékű és tálalású befogadására. De, hogy a másik oldalt is nézzük: gondoljon mindenki a korábbi nagy tornák hajráinak „unalmas” üres napjaira.

 

Azt is fontos rögzíteni, bár a gondolkodásnak, a versenynaptárak csiszolgatásának már most ideje van, azért mégis csak a kvalifikációnál tartunk egyelőre.

Aligha okoz bárkinek is meglepetést, hogy női A-válogatottunk két áprilisi Eb-selejtezőjét, a 10-i, budapesti, Izland elleni, valamint a néhány nappal későbbre tervezett svédországi meccset az UEFA elhalasztotta. Információnk szerint október végén kerülhet majd sor ezeknek a mérkőzéseknek a lejátszására. „Nyitott” a június 9-i, lettországi mérkőzés sorsa, ezen kívül pedig egy selejtezőnk lesz még, szeptember 22-én, Szlovákia ellen. Reméljük, valóban lesz.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.