BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Kiemelt cikkek / Dobáljátok le a sziklákat az útról!

Dobáljátok le a sziklákat az útról!

Július 24-e van, ma délben nyílik meg az MLSZ Edzőképző Központ által meghirdetett új tanfolyamok regisztrációs felülete. A megyei igazgatóságok által gardírozott alapszintű, MLSZ C-licences képzések mellett, indul a nagypályán futballozó csapatok irányításához szükséges UEFA B, valamint a még magasabb szinthez, például a női NB I-hez szükséges UEFA A-licences oktatás is.

Az első mondat az, hogy bíztatok mindenkit, jelentkezzen, végezze el a képzéseket, szerezze meg a képesítést, de ami talán ennél is fontosabb, a tudást, amelynek egy része a futballon kívüli világban is hasznosítható.

A második mondat azonban az, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Amikor 2013-ban, a női labdarúgás intenzív fejlesztésébe kezdtünk, szinte minden területen bőven volt tennivalónk. Az egyik ilyen – egyébként a labdarúgás világán lényegesen túlmutató – terület a női szakember-képzés, ide értve az edzőképzés mellett a játékvezetőket, a speciális szaktudással rendelkező stábtagokat (erőnléti edző, masszőr, videóelemző), a klubokban nélkülözhetetlen menedzsereket (technikai vezetőket), az egész sportszervezetet vezetni képes menedzsereket, de én szívesen idesorolnám még a marketinggel foglalkozó, vagy a médiában dolgozó szakembereket is.

Alkalmasint a felsorolás önmagában is mutatja, mekkora az adósság, mennyi a teendő.

Az edzőképzéssel nem állunk rosszul, rengeteg lány szerzett licenc végzettséget, és van már egy A-, valamint két Pro-licences szakemberünk is.

Tartok azonban tőle, hogy ez a kedvező folyamat megtörik.

Sajnálatos módon, a TAO értékelési alapelvek szerint ebben a bajnoki évben a sportszervezetek már nem támogathatják edzőik (vagy kiszemelt edzőik) tanulmányait, mindenkinek magának kell vállalnia a bizony borsos áru képzési díjat.

Talán még ez sem lenne akkora probléma, ha úgy tekinthetnék a képzésre, mint az élet más (szinte minden…) területén megszerzett tudásra, végzettségre. Befektetésként. Befektetésként, amelyet majd a munkaerőpiacon „kap vissza” a delikvens. De, vajon bízhatnak-e benne a lányok, hogy magasabb végzettség birtokában, több fizetést kapnak majd a klubjukban? Bízhatnak-e benne, hogy a futball munkaerőpiacán is egyenjogúak lesznek egyszer és nem a töredékét kapják fizetségként annak, amit az ugyanolyan képesítéssel rendelkező férfikolléga kapna?

Nem venném a bátorságot, hogy igennel feleljek.

Vallom, hogy a licenc-képzés finanszírozása (az „input”) mellett, legalább annyira problémás a majdani munkavégzés (az „output) kérdése is. Szinte axióma, pedig nem kellene így lennie: női edzőnek elsősorban a saját sportszervezetében van esélye munkát kapni, a futballpiac nagyobb része zárt előtte. Tudja valaki definiálni, miért van ez?

Azért is baj, hogy mindez így van, mert annak, hogy a női labdarúgás kitörjön a korábbi teljesen amatőr keretek közül, éppen a futballal párhuzamos karrier lehetőség az egyik esélye. El kellene dobálni a sziklákat az útról, mert most éppen eltorlaszoljuk azt.

Némiképp talán borúsra sikerültek ezek a gondolatok, de a végéhez közeledve, hadd mondjak ellent saját magamnak. Lányok menjetek, tanuljatok, igyekezzetek úrrá lenni a nehézségeken. Az MLSZ női szakága – a maga korlátozott eszközrendszerével – keresi a segítség lehetőségét, dolgozik azon, hogy a hallgatók (pénzügyi) segítséget is kapjanak a tanulmányaikhoz.

De, a sziklákat, most még nektek kell ledobálni az útról.

Nehéz, de érdemes.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.