BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Kiemelt cikkek / Boldog Szabadságnapot!

Boldog Szabadságnapot!

A közösségi médián átsuhanó mém szerint, roppant gyorsan repül az új év, már cius van… Ha pedig március, akkor itt van a Nőnap is, tisztünk köszönteni benneteket, lányokat, hölgyeket.

Mielőtt azonban ezt – ezúttal nem a női futball közössége, hanem kizárólag saját nevemben – megtenném, szeretném újra kibontani azt a két esztendővel ezelőtt megkötött csomót, amely alatt azt vizsgáltuk: éljenek a lányok, – de tulajdonképpen mit is ünneplünk március 8-án?

Akinek barátja a google, az talál olyan definíciót, amely szerint március 8-a, a Nemzetközi Nőnap, a „nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja”. Vessen rám követ, aki félreérti, de azt gondolom, ez így, kicsit erősebben fogalmazva hímsoviniszta, puhábban a férfiak szemüvegén át nézett megközelítés.

Bevallom töredelmesen, bár szeretem a virágot, és szívesen lepek is meg vele lányokat, hölgyeket, számomra március 8-a nem igazán „virágos” nap. Elfogadva mások véleményét, nyitottan más nézőpontra, azt gondolom, nem a „hála”, vagy a „köszönet” ünnepe ez. Sokkal inkább a szolidaritásé.

Vallom, nektek, lányoknak, hölgyeknek, nem elsősorban arra van szükségetek, hogy az év egy napján bárki is kifejezze a tiszteletét, a megbecsülését. Vagy, ha igen, „legyen szíves” megmondani, mit tisztel, mit becsül?

Számomra, a szolidaritás, sokkal fontosabb. Azt demonstrálni, férfiként is egyetértek azokkal a törekvésekkel, amelyek számotokra fontosak. Hogy férfiként ajánlom segítő kezemet (klaviatúrámat, a hangom…) abban, hogy ti lányok, hölgyek semmilyen módon ne szenvedjetek hátrányt azért, mert „csak” nők vagytok.

Éppen ezért, szerintem, március 8-a nem a „tisztelet és megbecsülés” ünnepe. Sokkal inkább, a szabadság ünnepe.

Furcsa dolog az idő. Néha néhány éves, évtizedes dolgok is úgy tűnnek, minta „ezer éve” történtek volna. Máskor meg minden, mintha tegnap lett volna. Nem vitatom, a ma embere nehezen éli bele magát egy olyan korba, amikor a lányok még nem érettségizhettek, egyetemre pláne nem járhattak, amikor nem vállalhattak munkát, nem volt választójoguk, szinte semmilyen önálló döntést nem hozhattak. Magánéletük számos kérdésében, jog szerint a férjük döntött helyettük. Ez száz-százötven éve volt… Természetesen ehhez képest óriásit léptünk előre. De, vajon eleget-e?

Az nyilvánvaló, egy olyan ünnepen, amikor a nőket állítjuk fókuszba, már nem a munkához, vagy a tanuláshoz való jogot követeljük. Ez, ha apró foltokkal is, de nagyjából rendben van.

De, vajon valóban szabadok-e a nők 2020-ban? Szabadon (értsd: ugyanazzal a szabadsággal, mint mi férfiak) dönthetnek-e saját életük fontos kérdéseiben? Nem gátol benneteket előítélet, társadalmi konvenció, családon belüli verbális és fizikai erőszak?

Dehogynem.

Kanyarodjunk kicsit a női futball felé is. Megan Rapinoe, a világ jelenlegi legjobb női futballistája legalább annyira társadalmi aktivista, mint amennyire sportidol. De miért egy labdarúgó kerül ilyen szerepbe? Csak Pinoe személyisége az ok?

Amikor a magyar női futball helyzetét vizsgáljuk, vajon miért kell olyan ellenérzésekkel, tiltásokkal küzdeni, amelyek a kézilabdát, a kosárlabdát, de talán a vízilabdát is messziről elkerülik? Ha szélesre tárjuk a horizontot: vajon miért a futball hordozza magában és magával azokat a társadalmi kérdéseket, amelyek felvetésével a többi (női) sportágban nem találkozunk?

Alkalmasint sok válasz létezik, amelyek közül számomra az jár legközelebb az igazsághoz/valósághoz, hogy a sportok között legrégebbi futball már Netty Honeyballék idején, a kezdet kezdetén is az egyenlőség iránti törekvések eszközeként lépett fel.

Aki futballozott, az nem kért mást, csak azt, hogy azt csinálhassa, amit szeretne, és ebben ne gátolja, hogy ő nem férfi.

Szerintem, ezt az üzenetet mentsük át 2020-ra. Teljes szolidaritásom, hogy bármit megtehessetek, amit szeretnétek. Azt csinálhassátok, azt szerethessétek, azzal legyetek boldogok, akivel csak akartok.

Legyen hát, március 8-a a szabadság ünnepe.

Lányok, hölgyek! Boldog Szabadságnapot!

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.