BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A hazai utánpótlás / Az U15-ös korosztályig játszhatnak fiúk között a lányok
(A kép illusztráció.)

Az U15-ös korosztályig játszhatnak fiúk között a lányok

Sokak számára talán nem túl látványos, mégis roppant fontos eredményt ért el a női szakág!

Az MLSZ elnöksége elfogadta azt az előterjesztést, amely alapján az U14-es korosztályig mindenfajta – akár magára a játékosra, akár a sportszervezetre, akár a bajnokságra vonatkozó – korlátozás nélkül léphetnek pályára a fiúk versenyrendszerében a lányok. Az idősebbek, az U15-ös korosztályba tartozók is részesei lehetnek a vegyesfutballnak, ehhez viszont a válogatott keretek orvosának egyedi engedélye kell majd.

Hasonló szabályozás létezik Németországban is. Margret Kratz, az UEFA minket segítő német instruktora mutatta be azt a rendszert, amely 15 éves kor fölött egyedi engedélyhez köti a jogosultságot. Hogy ez miért, illetve mennyire fontos, azt mutatja: a német válogatott játékosainak döntő többsége tizenhét (!) éves koráig fiúk között edzett, játszott és a korosztályos lányfutballt átugorva, „felnőttként” kapcsolódott be a női szakágba.

Bátran mondhatjuk, a javaslat és a változtatás egyik fontos oka a minőségre törekvés. Magyarországon – amelynek női labdarúgása aligha vitathatóan kevésbé fejlett, mint a németeké – fontos szempont az is, hogy a lányokat a középiskolás korig, az iskolaváltásig lakóhelyük csapatában tarthatjuk, akkor sem törik meg a fejlődésük (sőt, nem kell tizennégy évesen "visszavonulniuk"), ha belátható távolságon belül nincs női csapat.

Az MLSZ elnökségének döntése fontos előrelépés, de nem a végállomás. A szakág érdeke, hogy a szövetség bevezesse ebben a korosztályban a „párhuzamos játékengedélyt”, amelynek birtokában az érintett labdarúgó – más sportszervezetben – fiú és lány csapatban is pályára léphet, illetve felvetődött az a gondolat is, hogyan lehetne a férfi NB I-NB II-ben bevezetett kooperációs szerződést adaptálni a női labdarúgásra.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

3 hozzászólás

 1. avatar
  Czenter Szabolcs

  Sziasztok! Vajon mikorra várható ez a párhuzamos játékengedély bevezetése?! Erről van bővebb információ? Köszi

 2. avatar
  Denes Andras

  Szabolcs, azt remélem, hogy a következő bajnokság előtt el tudjuk fogadtatni. Nagyjából tíz évvel ezelőtt találtam ki a párhuzamos játékengedélyt, de folyamatosan lepattantam a "férfi futballról". A döntéshozók nem értették, miért kell egy játékosnak két sportszervezetre versenyengedély. A legfontosabb "ellenérv" az volt, hogy a FIFA az egy játékos egy sportszervezet álláspontot vallja. Közben persze van kettős versenyengedély klubok között, van kooerációs szerződés – mind-mind jogtechnikai megoldás, ugyanarra. Most viszont úgy látom, van esély, szóval remélem nyártól. Egyébként, azt valószínűsítem, hogy az "U15-ös szabály" is nyártól él majd, mert hozzá kell igazítani a versenykiírásokat, az IFA feltöltő rendszerét.

 3. avatar

  Az a tény, hogy senkiben – se külföldön, se idehaza – föl nem merül a szabály "szimmetrikussá tétele", vagyis hogy kisfiú, majd nagyobb fiú is jétszhassék leány-, illetve női csapatban, mindenképpen arra mutat, hogy a férfi és a női labdarúgás köztt moindenképpen létezik egyféle besorolás jellegű megítélés, persze nem indokolatlanul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.