BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként

Az Aranylabdám

Talán még soha nem fordult elő a noifutball.com lassan tíz éves történetében, hogy kifejezetten magamat, a saját örömömet – mit szépítsük, büszkeségemet válasszam egy írás témájául.

Most – valóban ritka kivételként – ez következik, ha esetleg bárkit is irritál, attól elnézést kérek, akik pedig megértéssel fogadják, hogy igazából csak az örömömet szeretném megosztani, azoknak köszönöm.

A „maiak”, a gyerekeim korosztálya, de talán a kicsit idősebbek sem nagyon értik, ha a mi generációnk arról beszél, más világban nőttünk fel. Sok vetülete van ennek, a hátrányok mellett talán előnyökkel is, én most elsősorban arra a szegmensre szeretnék hivatkozni, mennyire zárt volt a mi világunk a hetvenes, nyolcvanas években, itt Európa közepén, a kontinens egyik legszebb fővárosában.

Mondom, a gyerekeim korosztálya nehezen érti, és ha érti, akkor sem érzi azt a világot, amelyben különleges engedély kellett a határok átlépéséhez, a televízió bármely gombját csavargathattuk a három közül, akkor sem jött be rajta a „csehkettőn” kívül külföldi adó, az internet még csak kósza ötlet sem volt és külföldi újságokat is csak ritkán, a Petőfi Sándor utca, a Lövölde tér, vagy a „Marx téri” Nyugati aluljáró kioszkjában lehetett vásárolni.

Nekünk, a futball világa iránt érdeklődő tinédzsereknek, valóságos Bibliának számított a France Football, Európa legtekintélyesebb szaklapja, amelynek képei, cikkei, de még hirdetései is az ablakot, rápillantási lehetőséget kínáltak egy boldogabb világra. A France Football jóval több volt, mint egy újság, több, mint a német Kicker, az olasz Guerin Sportivo, az angol World Soccer – több, mint Európa bármely magazinja.

A France Football mértékadó volt, igazodási pont, köszönhetően annak, hogy a lapot vezető Gabriel Hanot-nak köszönhetjük az Aranylabda-szavazást, sőt tulajdonképpen a ma Bajnokok Ligájaként futó sorozat elődjének ötletét is.

Az Aranylabda – a világ számos nyelve, a tisztelet jeléül az eredeti francia elnevezést, a „Ballon d'Or-t” használja a díjat emlegetve – 1956-ban született, és ha a kétezres évek második évtizedének elején a FIFA egy rövid időre maga alá is gyűrte az alapítót, immár újra önálló a lap ankétja.

2018-ban újabb fontos mérföldkőhöz ért az Aranylabda, ebben az esztendőben először tünteti majd ki a lap a legjobb női labdarúgót is. Büszkeségem, örömöm oka éppen ez: kaptam egy emailt Rémy Lacombe-tól, a lap főszerkesztőjétől, amelyben felkért: Magyarország – és a noifutball.com – képviseletében, legyek a zsűri tagja, szavazzak, segítsek megválasztani a 2018-as év legjobb női labdarúgóját.

A menetrend szerint, a France Football hétfőn hozzá nyilvánosságra azt, a férfiak esetében 30, a női játékosok esetében pedig 15 nevet tartalmazó listát, amelyről majd meg kell jelölni az öt legjobbnak ítéltet. A zsűritől a legtöbb pontot kapó jelölt kapja majd, az első női Aranylabdát.

Nem tudom miért érzem úgy, mintha nekem máris lenne egy…

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Mi van, ha be sem tudjuk fejezni a bajnokságokat?

A nemzeti ünnep előestéjén a felnőtt- és utánpótlás-bajnokságokban – zárt kapuk mögött – lezajlott a ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.