BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / A spanyol “Armada” dupla-duplája

A spanyol “Armada” dupla-duplája

Spanyolország válogatottja nyerte meg az U19-es női labdarúgó Európa-bajnokság 2017-2018-as kiírásának aranyérmét, miután az inkább kiélezett csatát, mintsem látványos futballt hozó döntőben, 1-0-ra legyőzte a Maren Meinert és Bettina Wiegmann által irányított német csapatot.

Jorge Vilda gárdája megvédte egy évvel korábban megnyert Európa-bajnoki aranyérmét, de nem csak ezért kell megemelni a kalapunkat a spanyolok előtt. A női labdarúgó Európa-bajnokságok történetében először (!) fordult elő, hogy valamely ország bezsebeli az U19-es és az U17-es aranyérmet is – ez Spanyolországnak sikerült.

Egyébként is elképesztő a spanyol női futball eredményessége a korosztályos Európa-bajnokságokon. Az „öregek”, az U19-esek már 2004-ben nyertek egy aranyat, de az csak a siker előszele volt: 2012 óta – egyetlen év, 2013 kivételével – minden évben bejutottak az Eb-döntőbe. A termés: négy ezüst (2012, 2014, 2015, 2016) és két arany (2017, 2018). Az U17-eseik „csak” 2014 óta vannak ott minden döntőben. A „kicsik” mérlege: 3 ezüst (2014, 2016, 2017) és két arany (2015, 2018).

Nyilván sokakban felvetődik a kérdés, miért nem sikerül(t) az áttörés a felnőtt futballban, hiszen a 2012-2016 közötti U19-es korosztály ideális korban van? Valószínűleg annál azért összetettebb a helyzet, a felnőtt futball sikerei más kvalitásokat, de ami fontosabb, más hátországot igényelnek.

Mindenesetre, az nem kétséges, nagyon gazdag tehetségekben a spanyol női futball, de ide sorolhatjuk mellé a németet is, de talán a nyolcas döntőben váratlanul betliző franciákat, a nagyon tudatosan építkező angolokat, a szűk elit legújabb szereplőjét, a mi elitkörös csoportunkból továbbjutott Hollandiát és az északiakat is.

Ha megnézzük a nagydöntőbe jutott hét országot (a házigazda Svájcot nem számíthatjuk ide), azt látjuk: Spanyolország, Németország, Norvégia, Dánia, Hollandia, Franciaország és Olaszország, valamint a melléjük sorolandó Anglia, és Svédország olyan erős bázissal rendelkezik, annyira Európa nagyobb része előtt jár – hogy a felnőtt futball határát súroló U19-ben szinte lehetetlen betörni közéjük. Akár még olyan „középcsapatoknak” is, mint az osztrákok, a finnek, az oroszok, a belgák, vagy a svájciak és a skótok. Ha csak nem fognak ki az elitkörben „ajándék” sorsolást.

Annak érdekében, hogy az Európa-bajnokság élő, vonzó lehetőség legyen a „középmezőny” számára is, az UEFA-nál a labda. Azt gondolom, az európai szövetség már rövidtávon sem kerülheti el a létszámemelést, azt, hogy a nagydöntőben legalább tizenkét csapat játszhasson. Ugyanúgy, ahogy a fiúk legidősebb korosztályának kontinentális tornáján, az U21-ben például.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.