BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Válogatottaink / Hírek / A két évvel ezelőtti, belgrádi U17-es elitkör “visszavágójára” készülünk
Az azóta már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott Kovács Laura is játszott két éve a szerbiai elitkörben - most a "visszavágóra" készülhet (Fotó: mlsz.hu)

A két évvel ezelőtti, belgrádi U17-es elitkör “visszavágójára” készülünk

Érdemes talán egy pillanatra ma is visszatérni az utánpótlás-válogatottaink – pénteki – elitkörös sorsolására. Egyik csapatunk sem játszik itthon 2019 tavaszán, az U17-esek (március 21-27-e között)  Görögországba utaznak, az U19-es csapat pedig (április 3-9-ig) Spanyolországban viaskodik majd. (Érdekes egyébként, hogy az U19-es elitkörben, egyetlen kivétellel, valamennyi csoportnak a legerősebbként rangsorolt válogatottja lesz a házigazda – nehéz ebben nem tendenciát, illetve központi akaratot látni.)

Az U17-es válogatott Anglia, Görögország és Georgia ellen igyekszik majd kiharcolni a bulgáriai nagydöntőbe jutást. Az ellenfelek közül Anglia az egyik, amely csoportelsőként kvalifikálta magát az elitkörbe. Tény, a mi edzőnkhöz hasonlóan UEFA „Pro” képesítéssel rendelkező Gemma Grainger által irányított csapat nem kapott túl nehéz feladatot ősszel: csak az izlandiak elleni (2-0) meccs volt szorosabb, Moldova (6-0) és Azerbajdzsán (7-0) nem bizonyult kemény diónak. Érdemesebb viszont arra figyelni, hogy az angol U17-esek az előző kiírás végén, nyáron, tulajdonképpen bronzmeccsen játszhattak a litvániai nagydöntőben – kikaptak a finnektől 2-1-re, ezért nincsenek most ott Uruguayban a világbajnokságon. 
A másik csoportgyőztesként érkező, a görög válogatott igazi „sötét ló” a mezőnyben. Hajlamosak lehetnénk a görög női futballt Európa alsó harmadába helyezni, de önmagában a tény, hogy a második kalapba került a válogatottja a sorsoláson, figyelemre méltó. A hellének Svájcot, Észak-Írországot és Kazahsztánt is legyőzv,e, 9 ponttal abszolválták az őszt – ebből különösen a hellén-helvét párbajban elért 2-1-es győzelem értékes. A 94. percben született meg a győztes gól – igaz, e nélkül is meglett volna a csoportgyőzelem. Érdemes figyelni arra, a görögök a selejtező-csoportban és az elitkörben is rendezők, szemmel láthatóan ez a csapat van a fejlesztési programjuk fókuszában.
A harmadik ellenfelünk, Georgia nem rendelkezik veretes múlttal. Csapata először elitkörös, a szereplés lehetőségét pedig az egyik, továbbjutó harmadikként harcolta ki. Az őszi mini-tornán Hollandia és Svédország előzte meg a kaukázusi ország csapatát – ami azért „vállalható”. A hollandoktól 16 (!) gólt kapott válogatottjuk, viszont a georgiaiaké a selejtező-sorozat talán legmeghökkentőbb sikere: a svédek elleni 1-1-es döntetlen, ennek köszönhetik az elitkört.

Az U19-es, „nagyok” ellenfelei közül Spanyolországot – az elitkörös csoport házigazdáját – aligha kell bemutatni, vagy méltatni. Alkalmasint egy mondat is elég: Európa legeredményesebb országa a 2010-es évek női utánpótlás futballjában. A spanyolok az U19-es és az U17-es korosztályban is a címvédők – fiataljaik éppen Uruguayban, a vb-n iparkodnak, ma este az észak-koreaiakkal játszanak az elődöntőbe jutásért, a továbbjutó az egyik legfőbb aranyesélyes lesz.
Az írekkel tulajdonképpen „visszavágót” játszhatnak Kovács Lauráék. Két évvel ezelőtt – akkor még természetesen az U17-es korosztályban – a szerbiai elitkörben, az írek ellen foszlott szét az álom, a nagydöntő – most törleszthetünk. Az ír válogatott az őszi selejtezőben 9 ponttal, kapott gól nélkül végzett – igaz, ez Ukrajna (3-0), Litvánia (7-0) és a Feröer-szigetek (3-0) ellen, akár a papírformának is tekinthető.
A negyedik ellenfél, Szerbia (amely természetesen szintén ott volt két éve az U17-es elitkörben, Belgrádban) ellen nem túl jó a mérlegünk az utóbbi évek tétmeccsein – ennek ellenére azt gondolom, nem jobb a csapata a miénknél. A szerb válogatott a magyarhoz hasonlóan csoportmásodikként jutott az elitkörbe, de nem két, csak egy győzelemmel. Kikapott a dánoktól (0-5), verte Liechtensteint (15-0) és remizett Görögországgal (0-0).
 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Csütörtökön Nyonban: Eb-sorsolás

Fontos, izgatottan várt napunk lesz csütörtökön: az UEFA szakemberei 13.30-kor, a szövetség székhelyén, Nyonban sorsolják ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.