BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Kiemelt cikkek / A 77 pont 7 éve

A 77 pont 7 éve

Ma tartja a Magyar Labdarúgó Szövetség a 2020-as, tisztújító közgyűlését. Tekintettel arra, hogy a szövetség minden bizonnyal változatlan vezérkarral (Csányi Sándorral a parancsnoki hídon, valamint a korábbival megegyező összetételű elnökséggel) folytatja munkáját, talán nem is volna más dolgunk, mint pipát tenni a mai nap mellé.

Ám, azt gondolom, nekünk, a magyar női labdarúgás számára, ennél azért lényegesen fontosabb ez a nap. Akár azt is mondhatjuk, mérföldkő.

A Magyar Labdarúgó Szövetség – Csányi Sándor javaslatára – 2012 őszén döntött úgy, hogy a jövőben másként tekint a korábban szinte nullának tekintett női labdarúgásra. A felkért ad hoc bizottság Török Gábor vezetésével elkészítette azt a 77 pontos fejlesztési programot, amelyet azután az MLSZ elnöksége 2013. február 28-án fogadott el.

Ez a 77 pont lett a tulajdonképpen a mai napon, az MLSZ közgyűlésével véget érő, hétéves fejlesztés kiskátéja. Nem állítom, hogy minden tökéletesen sikerült, mint ahogy azt sem, nem tarthatnánk akár jóval előbbre is.

De, hiszem, hogy aki elolvassa a magyar női labdarúgás – a fejlesztési programban 11 pontban összefoglalt – kórképét, azt látja, tartalmas, sikeres évek vannak mögöttünk. Érdemes kicsit „rágcsálva”, elgondolkodni a változásokon.

Valószínű, a 77 pontos program bizonyos részeiben ma már másként fogalmaznánk, más célokat tűznénk, más módszereket választanánk. Ma már egészen más a női futballunk. De, megerősödve, újjászületve, sikerekkel a hátunk mögött vághatunk neki a ma kezdődő, 2020-2025-ös etapnak.

 

A magyar női labdarúgás kórlapja A magyar női labdarúgás legfontosabb problémáit – sajátos kórlapját – mindezek alapján az alábbi pontokban foglalhatjuk össze:

1. Kevés a klub, sok a „fehér folt” – különösen Kelet-Magyarországon – a női labdarúgás térképén. A sportszervezetek többségét szinte kizárólag egy-egy elkötelezett vezető lelkesedése tartja életben.

2. Az egyesületek többségének nincs kapcsolata a férfi klubokkal, a férfi labdarúgás így nagyon kevés segítséget tud nyújtani a szakágnak.

3. Az infrastrukturális helyzet katasztrofális, még az első osztályú klubok is pályahasználati problémákkal küzdenek, a bajnoki mérkőzések alig tervezhetők, a csapatok maradékelven jutnak pályához, edzési lehetőséghez. 

4. Nemzetközi összehasonlításban nagyon kevés az igazolt játékosok száma.

5. Nincsenek idehaza professzionális játékosok, a női labdarúgás nem jelent karrierlehetőséget. A válogatott játékosok számára is gondot okoz a munka és a futball összeegyeztetése.  

6. Nincs megtervezett útja az utánpótlásnak. A Bozsik-programból kilépő lányok nehezen tudnak egyesületet találni, gyakran abbahagyják a labdarúgást. 

7. Nincs a sportágnak kiépített hagyománya, nincsenek hazai példaképek, a volt játékosokat nem képes a közeg megtartani, így nem tud jövőképet adni a jelen játékosainak.

8. Kevés a női szakember, nincsenek speciális képzési programok.

9. A klubok pénzügyi helyzete instabil.

10. A bajnokság színvonala egyenetlen, mindössze néhány csapat alkotja a hazai elitet, óriási a szakadék az élvonal és a többi klub között.

11. A női labdarúgás ismertsége és presztízse is nagyon alacsony.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

2 hozzászólás

  1. avatar
    Várkonyi Miklós

    Ha jól érzékelem, itt a 2013. évi megállapítások vannak felsorolva. Várható folytatás?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

  2. avatar

    Ne tévedjünk, ezt az elemző tanulmányt az MLSZ Női Bizottsága nem 2020-ban, ahogy "A 77 pont 7 éve" cím diktálná, hanem még 2013. novemberében adta ki, és azóta semmiféle anyag nem hivatkozott vissza sem az eredeti "77 pont"-ra, sem erre az anyagra. Nem lep meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.