BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / A 2023-as női világbajnokság már 32 csapatos lehet

A 2023-as női világbajnokság már 32 csapatos lehet

Ahogy ez a FIFA nagy tornáin már szokássá vált, az érmekről döntő mérkőzések előtt, a világszövetség elnöke – ezúttal Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség és a vb helyi szervező bizottságának elnöke, valamint az alelnök, Brigitte Henriques társaságában – értékelte a tornát, a női labdarúgás helyzetét, fejlődését.

Számunkra, akik végigkísértük a világbajnokságot, aligha okoz meglepetést, hogy Gianni Infantino – aki korábban többször beszélt arról is, hogy a férfi játékosok számos dologban példát vehetnének a lányokról – szuperlatívuszokban dicsérte a vb-t, a csapatokat, a játékosokat.

Az óriási fejlődésnek is köszönhetően, Infantino öt „mérföldkövet” említett, amelyet a FIFA a következő évek tervei közé emelt.

A legutóbbi két, huszonnégy csapatos torna után, a FIFA 32 csapatra emeli a női világbajnokság résztvevőinek létszámát – már a következő, a 2023-as vb-től. (A négy év múlva esedékes torna helyszíne nincs még kijelölve, de a legesélyesebb az ázsiai konföderáció, a „B-terv” pedig Dél-Amerika lehet. Ez egyébként abba az irányba mutat, hogy a női világelit csak 2031-ben tér vissza Európába.)

A FIFA a férfiak viaskodásához hasonlóan, megszervezi a klubvilágbajnokságot. Az első ilyen tornára akár 2020-ban is sor kerülhet, Infantino azt mondta „starting as soon as possible”.

Egy első hallásra felettébb furcsa versenysorozatot is tervez a FIFA: a klub világligát. A világligát az érintett csapatok torna rendszerben, a világ több pontján játszhatják. Hasonló sorozatra egyébként már 2017-ben is született terv. Ahogy jeleztem, első hallásra fura az ötlet, másodikra már nem. Két szándék olvasható ki a tervezet mögül: az egyik, a női labdarúgás kereskedelmi bevételeinek (elsősorban televíziós bevételeinek) növelése, valamint a saját bajnokságaikból kiemelkedő „világválogatott” top-csapatok magas szintű foglalkoztatása. Van egy harmadik vonal is, meg lennék lepve, ha a világliga nem az NWSL holtidényét célozná.

A negyedik mérföldkő a női világbajnokság pénzdíjának megduplázása.

Az ötödik is egy duplázás, a FIFA a következő négy évben megkétszerezi a női labdarúgásra fordított büdzsét. Konkrét számokban ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 500 millió dollár egymilliárdra növekszik.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.