BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Történelem óra / Cikkek / 2015: Ezt a vb-t csak a USWNT nyerhette meg
A döntőben három gólt szerző Carli Lloyd lett a világbajnokság gólkirálya és legjobb játékosa is

2015: Ezt a vb-t csak a USWNT nyerhette meg

Az eddigi legutolsó, a 2015-ös világbajnokság mérföldkövet jelentett a női labdarúgás történetében. Korábban az 1999-es tornára emlékezhettünk úgy, mint amely a média érdeklődését, a női futballhoz kötődő marketing aktivitásokat tekintve új korszakot nyitott – a 2015-ös ugrás még ennél is lényegesen nagyobb volt.

A hetedik világbajnokság mérkőzéseire harmadik alkalommal költöztek Észak-Amerikába a világ legjobb női futballcsapatai (kétszer Ázsia, pontosabban Kína, kétszer pedig Európa, Svédország, majd Németország lehetett házigazda), akár azt is mondhatnánk, látszik mennyire erős az (észak-)amerikai dominancia a sportágban. A dominancia alatt persze sok mindent érthetünk, például éppen Kanadában, a döntő előtti FIFA-konferencián hallottam azt az adatot, hogy a világ női futballistáinak egyharmada (!) ebben a térségben rúgja a labdát.

A FIFA növelte az indulók számát is: immár a hat konföderáció huszonnégy csapata viaskodott a nagy érdeklődéssel kísért tornán. A létszám növelése azt is jelentette, nyolc „újonc” állhatott rajthoz Kanadában – nem mondom, hogy mindenki az amerikaiak, vagy a japánok színvonal futballozott, de nem láttunk bántóan kilógó csapatokat. Az újítások közé tartozott, hogy a FIFA a női futballban is alkalmazta a „Sólyomszem” (gólvonal) technikát, és újításnak számított az is, hogy a világbajnokságok történetében először rendeztek műfüves pályán mérkőzéseket. Ez a döntés egyébként óriási vihart kavart a vb előtt: a USWNT sztárjainak vezetésével, a játékosok többsége beadványban tiltakozott a FIFA „diszkriminatív” eljárása miatt.

Számos, fontos dologról esett már szó a 2015-ös női labdarúgó-világbajnokság kapcsán, ám a legfontosabb, amiben „szintet lépett”, sőt „ugrott” a női futball, még kimaradt. Elképesztő módon emelkedett a színvonal

A torna mérkőzéseit, ha nem is a magyar televízió közvetítésében, de magyar nyelven is sugárzó csatornán, itthon is láthattuk. Emlékszem számos olyan véleményre, közöttük a hazai „férfi futball” prominenseinek értékelésére, hogy a vb számos meccse – elsősorban a Franciaország–Németország találkozó és a döntő – a másik nem játékával szemben támasztott követelményeknek is megfelelt.

Huszonnégy ország válogatottja vett részt a Kanada hat városában rendezett nagydöntőben, de talán nem csak az utólagos „belemagyarázás” mondatja azt: ezt a világbajnokságot kizárólag az Egyesült Államok nyerhette meg.

Jill Ellisnek persze remek csapata volt, és az sem vitás, a USWNT olyan, mint a hajdani magyar vízilabda-válogatott – az ezüstérem is kudarc már számára… Ráadásul, az Egyesült Államok, amely a női világbajnokságok első három kiírásából kettőt megnyert, a következő három közül egyiken sem szerzett aranyat. 1999 óta felnőtt, pályafutása nagyobbik részét lejátszotta egy generáció, amely – nem megfeledkezve az olimpiai aranyakról – „hiányosnak” érezhette az éremkollekcióját. Ezek a szempontok mind fontosak, bizonyosan nyomtak is a latban, ám én – négy éve, a helyszínen – úgy láttam, a siker titka elsősorban az az elképesztően erős támogatás, amelyet a USWNT a szurkolóktól, az Egyesült Államoktól kapott. Nem csak a legjobban futballozó, de a mentálisan is legerősebb válogatott lett a világbajnok – hasonlót tapasztaltam egyébként a legutóbbi Európa-bajnokságon, Hollandiában is és látva azt, hogyan készül Anglia az idei vb-re, házigazdaként őket számítom a 2021-es Eb legfőbb esélyesének is. (Miközben például a franciákban nem érzem ezt az erőt, függetlenül attól, hogy a legtöbb fogadóiroda a USWNT mellett a házigazdát tartja a 2019-es vb favoritjának.)

A huszonnégy csapatos tornák sajátja, hogy az esélyeseknek nem is elég egyszer hibáznia ahhoz a csoportmeccseket, hogy kiessenek még az egyenes kieséses szakasz, a nyolcaddöntő előtt. Kanadában, ha nagy meglepetést nem is láttunk az első körben, apróbbak azért voltak: ide számolom, hogy Spanyolország egyetlen ponttal negyedik lett a csoportjában, hogy Kolumbia 2-0-ra megverte a franciákat és ezzel kiejtette Mexikót, illetve kvartettje negyedik helyén végzett Nigéria is, de Oshoaláék a „halálcsoportból” nem jutottak tovább, az Egyesült Államok, Ausztrália és a „csak” csoportharmadikként továbbjutó svéd csapat előzte meg őket.

A legjobb tizenhat között játszott meccsek közül talán a szűk világelitbe belépő ausztrálok Brazília elleni sikerét érdemes kiemelni, egyébként tulajdonképpen a papírforma érvényesült.

Az elődöntőbe jutásért vívott meccsekre tovább tömörödött a mezőny, ekkor láttuk a remek francia-német összecsapást (11-esekkel nyert a Frauen Nationalelf), az angolok 2-1-re verték a házigazdát, Japán megállította Ausztráliát (1-0), az Egyesült Államok pedig, ha nem is könnyen, de legyőzte régi ellenfelét, Kínát (1-0).

Ha a legjobb négy között létezik még papírforma, akkor azt mondhatjuk, nem született meglepetés. Az Egyesült Államok magabiztosan nyert Németország ellen (2-0), a címvédő Japán pedig 2-1-re legyőzte Angliát – arra azért kötelező emlékezni, hogy a Nadesiko a 92. percben (!) Laura Bassett öngóljával csikarta ki a győzelmet…

2015. július 5-én álomdöntőt játszott Vancouverben az Egyesült Államok és Japán. Elképesztő volt a hangulat a BC Place-ben, talán ennek is köszönhető, hogy a szinte extázisban játszó USWNT a 16. percben már 4-0-ra vezetett. A négyből három gólt Carli Lloyd szerzett, harmadikra azt a félpályás találatot… Érdemes megnézni a gólokat: az amerikaiaknak mindenhez volt bátorsága és sikerült is nekik minden.

A folytatásban a japánok még összekapták magukat, szépítettek, szereztek két gólt is, de ezt a világbajnokságot csak a USWNT nyerhette meg…

A FIFA valamennyi nagy tornáról részletes értékelést, jelentést készít. Ebből az érdeklődő szakemberek – edzők, újságírók, kutatók – gyakorlatilag mindent megtudhatnak. A Pdf formátumú, angol nyelvű jelentés ITT és ITT nyitható meg.

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

1984-1985: Ferencvárosi László Kórház S.C.

Aki már 1985-ben is böngészte a Labdarúgás című szakfolyóiratot, meggyőződhetett róla, Góliás Róbert – akit ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.