BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Történelem óra / Cikkek / Női világbajnokságok / 2007: Németországé az első címvédő csapat

2007: Németországé az első címvédő csapat

2007-ben – tizenhat évvel az első torna után – a világbajnokság visszatért Kínába. Már négy évvel korábban is az ázsiai ország lett volna a házigazda, de a madárinfluenza járvány miatt a FIFA változtatni kényszerült – az új évezred második viadalán azután a kínaiak visszakapták a rendezési jogot.

A korábbi kétszeres világbajnok Egyesült Államok a 2004-es athéni olimpia bajnokaként (nem lehet elégszer hangsúlyozni, a női labdarúgás abban is unikumot képvisel, hogy az olimpiai torna mezőnye tömörebb, ezáltal erősebb, mint a világbajnokság mezőnye) érkezett Kínába. Esélyesként, de legalább ennyi érv szólt amellett is, hogy a címvédő Németország ott tud maradni a trónon. Sőt, az esélyesek közé tartozott az olimpiai ezüstérmes Brazília is.

A tizenhat csapatos mezőnyben (Japán még „csak” a Mexikó elleni pótselejtezőn kvalifikálta magát, Óceániát Új-Zéland képviselte, miután az ausztrálok „futball-ázsiaiak”, Észak-Korea jó csapattal érkezett a tornára, a „hagyományos résztvevő” Nigéria mellett Ghána képviselte Afrikát) az európai kontinens számított a legerősebbnek: a mi földrészünket a címvédő Frauen Nationalelf mellett Anglia és három északi ország, Svédország, Dánia és Norvégia képviselte. Érdemes egy mondatot szánni arra, a legutóbbi bő évtized Európa erőviszonyait is hogy átrendezte: hol voltak még a franciák, spanyolok, hollandok…

A Silvia Neid által irányított német válogatott remekül, az argentinok elleni 11-0-s győzelemmel kezdte a tornát. Birgit Prinzék simán, csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé, bár a két győzelem mellé becsúszott egy apró botlás, Kelly Smith-ék, az angolok elleni gólnélküli döntetlen.

A házigazda kínaiak – a svéd legendával, Marika Domanski-Lyforsszal a kispadon, Pia Sundhagéval a stábban – a dánok elleni győzelemmel kezdték a tornát, majd 4-0-ra (!) kikaptak Brazíliától. A továbbjutásuk azonban nem forgott veszélyben, a D-csoport második helyéről léptek a nyolc közé. Csalódottan tértek haza Kínából a svédek, miután az Egyesült Államoktól elszenvedett vereség és a Nigéria elleni remi mellett hiába verték meg a Koreai NDK-t, rosszabb gólkülönbséggel az ázsiaiak mögé szorultak és kiestek. A negyedik kvartettből Norvégia és Ausztrália jutott a legjobb nyolc közé. Kiesett Kanada – érdemes azért említeni, hogy a juharlevelesek között volt magyar származású játékos is, a 26 éves védő, Kristina Kiss – valamint Ghána.

A negyeddöntő a házigazda fiaskójával kezdődött. Norvégia – a Gaál Gyöngyi által vezetett meccsen – 1-0-ra legyőzte Kínát. Érdemes megnézni Herlovsen gólját, kapitális hiba előzte meg… A további három meccsen tulajdonképpen a papírforma érvényesült, sőt akár azt is mondhatjuk, a legerősebb kvartett jutott be az elődöntőbe: három korábbi világbajnok és az olimpiai ezüstérmes Brazília.

A döntőbe jutásért vívott mindkét meccs a vártnál simább lett: Németország 3-0-ra legyőzte Norvégiát, Brazília pedig Marta és Cristiane remeklésével 4-0-ra az Egyesült Államokat – ez a meccs a USWNT legsúlyosabb vb-veresége.

A bronzérmet azért megszerezték Aby Wambachék, 4-1-re legyőzve Norvégiát (ezt a meccset is Gaál Gyöngyi vezette), míg a döntőben a németek gyakorlatilag esélyt sem adtak a braziloknak. Kettő-nullára győzött Silvia Neid csapata, Prinz szerezte az első gólt, Simone Laudehr a másodikat.

A világ az immár kétszeres világbajnok németeket ünnepelte, de azért elmorzsolt pár könnycseppet az olimpia után ismét „csak” ezüstérmes brazilokért. (A kronológiát követő, történeti írásban nem illik ilyet csinálni, de tegyünk kivételt: a brazilok egy évvel később, a pekingi olimpián is ezüstérmesek lettek, a döntőt hosszabbításban nyerte meg ellenük a világelsőséget „visszavevő” USWNT.)

A torna legjobb játékosa és gólkirálya is Marta lett, a „bronzlabdát” is brazil, Cristiane kapta – alighanem mindketten becserélték volna az egyéni dicsőséget a csapat aranyérmére.

A FIFA valamennyi nagy tornáról részletes értékelést, jelentést készít. Ebből az érdeklődő szakemberek – edzők, újságírók, kutatók – gyakorlatilag mindent megtudhatnak. A Pdf formátumú, angol nyelvű jelentés ITT nyitható meg.

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

1983-1984: Renova S.C.

A Magyar Labdarúgó-szövetség 1983-ban írt ki először országos női labdarúgó bajnokságot. A korábban – 1971-óta ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.