BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / 125 éve játszották az első női futball mérkőzést

125 éve játszották az első női futball mérkőzést

A járvány miatt a sarkából kifordult élet, és az egymásra csúszó napok sem indokolják, de pár nappal lekéstünk egy fontos évfordulóról. A FIFA honlapja emlékeztetett rá, hogy százhuszonöt évvel ezelőtt játszották az első „igazi” női futballmérkőzést: 1895. március 23-án , „Észak” (London) piros mezes csapata játszott a kék dresszes „Dél” (London) ellen. (1881-ben Helen Graham Matthews Londonban szervezett ugyan két angol-skót meccset, de ezek még nem voltak teljes mérkőzések, a közönség „felháborodása” azt is meggátolta, hogy befejezzék a játékot.)

Nettie Honeyball 1894-ben, a Daily Graphicben feladott újsághirdetés útján toborzott tagokat a British Ladies’ Football Club számára. Az angol nyelvben jártasak okkal gyanakodhatnak arra, hogy a Nettie Honeyball is álnév, és valóban, az igazit csak találgatja az utókor: a legvalószínűbb, hogy az észak-londoni, középosztálybeli családban élő Mary Hutsont tekinthetjük a játék egyik „ősanyjának”.

Honeyball a harminc jelentkezőből csapatot szervezett, amely hetente kétszer edzést is tartott az Alexandra Parkban, Bill Julian, a Tottenham Hotspur fedezete (a mai terminológia szerint szélső középpályása) irányításával. Nettie Honeyballnak annyival talán könnyebb dolga volt elődeinél, hogy akadt egy arisztokrata patrónusa is: Lady Florence Caroline Dixie, Lord Queensberry legkisebb lánya, akinek emlékét íróként, utazóként és nőjogi aktivistaként is megőrizte az utókor.

A British Ladies’ Football Club a Lady Florence által nyújtott viszonylagos védettség ellenére sem tudta ledönteni a társadalmi korlátokból emelt falakat. Netty Honeyballék 1895. március 23-án, 12 000 néző előtt léptek pályára, „Észak” piros mezes csapata (a kapuban Helen Matthews-zal) játszott a kék dresszes „Dél” ellen, előbbi 7-1-re győzött, utána azonban hamar feloszlott – alkalmasint a középosztálybeli családokból rekrutált játékosok a nyilvános szereplés után már aligha őrizhették inkognitójukat.

Netty Honeyball, azaz Mary Hutson pályafutása tiszavirág életűnek bizonyult, ám érdemes emlékezni arra is, miként gondolt a futballra. „A manly game that could be womanly as well” (Egy férfias játék, amely ugyanúgy nőies is lehet) definiálta. Vélhetően nem járunk messze az igazságtól, ha azt gondoljuk: lassan másfél évszázad távlatából sem kell pontosabbat keresnünk…

Aligha véletlen, hogy a női labdarúgás első szervezői között számos olyat találunk, aki kapcsolatban állt nőjogi, feminista, illetve szüfrazsett mozgalmakkal. Könnyű megtalálni a párhuzamot, hiszen a futball iránti vágyban (persze, a játék szeretete mellett) épp úgy a tabuk felszámolása, a tiltásokból emelt falak ledöntése jelenik meg, mint a választójogért, a munkához és a tanuláshoz való jogért, vagy egyszerűen csak a szabad döntésekért, az egyenlőségért folytatott küzdelmekben.

Netty Honeyball 1895-ben, a Daily Sketchnek adott interjújában mondta: „Tavaly, azzal a határozott meggyőződéssel alapítottam az egyesületet, hogy bizonyítom a világnak, a nők nem csak dísznek jó, haszontalan teremtmények, ahogy a társadalom ma látja őket. Meggyőződésem, hogy joguk van bármely kérdésben hallatni a hangjukat, és várom az időt, amikor hölgyek is ülhetnek a Parlamentben, és beleszólhatnak az ügyek irányításába, különösen azokba, amelyek leginkább őket érintik.”

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: A Szpari nyomatékosította igényét a bajnoki éremre

A női NB II 9. fordulójában, újabb szép győzelmet aratott a Keleti csoport százszázalékos listavezetője, ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.