BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / A Simple Női Liga hírei / Változik a Jet-Sol Liga lebonyolítási rendje

Változik a Jet-Sol Liga lebonyolítási rendje

 Soha nem szerettem a „holtidény” kifejezést. Aki igyekezett már valaha is futballt „csinálni”, az pontosan tudja, a bajnokságok végén nem áll meg az élet. Az elképzelhető, sőt természetes, hogy a játékosok pihennek, igyekeznek feltöltődni, de a vezetők, és nem mellékesen a szurkolók, már most a következő idény augusztusi rajtjának dátumát keretezték be a naptárban.

Nézzünk kicsit mi is előre, próbáljuk meg lajstromozni a Jet-Sol Liga 2018-2019-es bajnoki idényével együtt beköszöntő legfontosabb változásokat.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a legfontosabb változást a hazai élvonal lebonyolítási rendjének módosulása jelenti. Megszűnik az a rendszer, hogy a bajnoki szakasz első része, a 14. forduló után, kettéválik a mezőny Felső-, valamint Alsóházra. Az új bajnoki évtől együtt marad a nyolc csapat, és összesen három kört játszik ligarendszerben – könnyű kiszámolni, ez 21 fordulót jelent, a korábbi hússzal szemben. Megszűnik tehát a „bebetonozottság”, a 14. forduló után is lesz esély a helycserére a 3-6. hely között – vagy, akár még szélesebb spektrumban.

A bajnoki szakasz 21 fordulója, továbbra sem dönt az aranyéremről. A kedvező tapasztalatok, a támogatók, a kiemelt médiumok, a szövetség vezetői, és nem utolsó sorban a szurkolók jó véleménye, elégedettsége megerősítette a női szakág vezetését abban, érdemes megtartani az érmekért folyó csatákat. Az első, valamint a harmadik helyért továbbra is valamely fél második győzelméig tartó párharcot vívnak majd a csapatok, az 5-8. hely esetében azonban ez a fajta „hosszabbítás” megszűnik, itt a sorrendet – ide értve a kiesést is – a bajnoki szakasz 21 fordulója dönti el.

Változást hoz majd az is, hogy a korábbi három cserelehetőség mellett, egy további extrával is élhetnek a Jet-Sol Liga csapatai. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a női NB I-ben, a kapus cseréje nem számít majd be a „szokásos” három cserébe, erre többlet lehetőségként tekinthetnek a csapatok. A változtatástól azt várja a kiíró, hogy a hazai élvonal klubjai többet tudják foglalkoztatni második számú kapusaikat, valóban ülnek majd cserekapusok a kispadokon (ott is, ahol ez nem volt jellemző!) számukra pedig, az edzők könnyebben adnak játéklehetőséget.

Változás lesz a pénzdíjakban is, jelentősen növekszik az az összeg, amelyet a főtámogatónak, a Jet-Sol –nak, valamint a kereskedelmi jogok értékesítésének köszönhetően, az MLSZ kifizethet a női élvonal sportszervezeteinek. Az úgynevezett „rajtpénz” (amit már augusztusban megkapnak a klubok) a korábbi 7 millióról 10 millióra emelkedik. További, „súlyos forintokat” ér az eredményesség. Íme, a további pénzdíjak, amelyet természetesen a rajtpénzen felül kapnak a csapatok: 1. helyezett (bajnok) 15 millió forint; 2. 11 millió forint; 3. 8 millió forint; 4. 6 millió forint; 5. 5 millió forint; 6. 4 millió forint; 7. 3 millió forint.

Összesen 4 és fél millió forint lesz a Téli TeremTorna díjazása (egymilliót kap a győztes, 200 ezret a nyolcadik helyezett), és emelkedik a Förch Női Magyar Kupa díjazása is.

Érdemes talán arról is beszámolni, a női szakág és az M4 sportcsatorna vezetőinek megbeszélése során felvetődött, a megfelelő feltételek fennállása esetén a televízió már a bajnoki szakasz 21 fordulójából is közvetítene rangadókat – miközben, természetesen képernyőn lesznek a bajnoki döntők, a kupadöntő, az A-válogatott hazai mérkőzései, esetleg a korosztályos válogatottak egy-egy kiemelt mérkőzése is.

 

A 2018-2019-es bajnoki év országos, női bajnokságainak versenykiírásai IDE KATTINTVA érhetők el.

 

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Hogyan lehet leírni a női futball erőviszonyait a férfi szakághoz képest?

Akár azt is mondhatnám/írhatnám, hogy játékra hívom az olvasókat. Igazából a véleményekre vagyok kíváncsi, de ...

1 Komment

  1. avatar

    Köszönöm a tájékoztatást. Megfontolásra javasolnám a két meccses kupaküzdelmek bevezetését, akár a döntőre kiterjedően is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.