BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Válogatottaink / Hírek / Vágó Fanny százszoros válogatott lett
Vágó Fanny - Pádár Anita és Hummel-Smuczer Angéla után - a harmadik női futballistánk, aki 100-szoros válogatott lett (Fotó: mlsz.hu)

Vágó Fanny százszoros válogatott lett

A Dél-Afrika elleni, koraesti találkozón 100. válogatottságát ünnepelheti a magyar női futball kiemelkedő egyénisége, Vágó Fanny.
Az 1991-es születésű Fanny „még az előző évezredben”, otthon Szegeden kezdett futballozni. Már nagyon fiatalon felhívta magára a figyelmet azzal, hogy (a Kodály téri Általános Iskola csapatát erősítve) a nemzetközi szereplést is biztosító Fox Kids-kupa gólkirálya és győztese lett, majd a fiúk közül „kiöregedve”, játszott a Szegedi AK-ban is.

Nagy ugrást jelentett számára, hogy 15 évesen az ország akkori legjobb csapatába, a Kiss László által irányított Feminába igazolt. Fontos szezon az életében a 2006-2007-es, ekkor szerezte meg első bajnoki címét (olyan csapattársakkal, mint Paraoánu Aranka, Pádár Anita, Nagy Anett, Kanta Kriszta, Sebestyén Györgyi, Smuczer Angéla, Sümegi Éva, Szeitl Szilvia), méghozzá úgy, hogy a mezőnyjátékosok közül csak Sümegi Éva és Szeitl Szilvi játszott nála több meccsen a szezonban – a „kislány”, abszolút alapembernek számított. Magától értetődő volt, hogy 2007 tavaszán a szövetségi kapitány – aki történetesen az őt legjobban ismerő szakember, az édesapja volt – meghívta a válogatottba. Szencen, Szlovákia ellen debütált a magyar válogatottban, és jött utána futószalagon a többi meccs is.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre! 2007 nyarán, Németországban belekóstolt a légiós életbe, a TSV Crailsheim középpályása lett, majd onnan hazatérve a Győri ETO-t (2009 tavasza), utána pedig az MTK Hungáriát (2009-2014) erősítette. Turtóczki Sándor csapatában folytatta, amit a Feminában elkezdett: gyűjtögette a bajnoki címeket. 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, és 2013-ban is aranyérem került a nyakába, miközben – 2011 tavaszán – néhány hónapra kirándult Izlandra, a reykjaviki Thrótturba is. A következő, a 2013-2014-es szezonban „csak” ősszel játszott az MTK-ban, de így is teljes joggal tekinthetjük ismét magyar bajnoknak.

Különösen, hogy ezzel elképesztő „száguldásba” kezdett: 2014 márciusában Kolozsvárra, az Olimpia Clujhoz szerződve megnyerte a román bajnokságot és a kupát, de ugye, itthon is tagja volt a bajnok és kupagyőztes csapatnak. A következő évben – a 2014-2015-ös idényben – ismét román bajnok és kupagyőztes lett, miközben a tavasz már Ausztriában, a Sankt Pöltenben köszöntötte. Itt is bajnok és kupagyőztes lett a csapata, majd ezt a „jó szokását” megismételte 2016-ban, valamint tavaly, 2017-ben is. Ne feledkezzünk meg a gólkirályi címekről (2016, 2017) sem, de érdemes azért összeadni is: a 2013-2014-es szezon óta, a már befejezett négy idényben, összesen 12 országos bajnokságot és kupaelsőséget szerzett, ráadásul csapatával a legjobb úton halad az újabb duplázás felé.

A pályán elért sikerek mellett, tudatosan készül a jövőre is: A-licences edzői végzettséggel rendelkezik. Ilyen fiatalon, aktív – főként válogatott, külföldön futballozó – játékos, sem a férfi, sem a női mezőnyben nem büszkélkedhetett ilyen magas szintű tudással.
Miközben gratulálunk Fannynak, az eddig elért sikerekhez, a 100. válogatottsághoz, és bízunk benne, hogy játékosként még csak „középkorú”, még valamit említeni kell: bár a fő érdem természetesen az övé, nem szabad elfelejteni azt a támogató közösséget, elsősorban a családot, Fanny szüleit, testvéreit, akik nélkül ő talán futballista sem lett volna, mi pedig szegényebbek lennénk, egy lassan legendává váló labdarúgóval.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Két kör után, tisztul a kép az UEFA Női Bajnokok Ligája selejtezőjében

Pénteken este, az ír Wrexford és az izlandi Thór Akureyri meccsének lefújása után, befejeződött az ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.