BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / Miért is nem jár nekik legalább ugyanaz?

Miért is nem jár nekik legalább ugyanaz?

Berkesi Judit hívta fel a figyelmemet arra a hírre, amely azután szombaton több helyen felbukkant a hazai sajtóban. Egy kaliforniai bíróság részben elutasította az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottja játékosainak keresetét, amelyet Rapinoe-ék az ország labdarúgó-szövetsége ellen indítottak annak érdekében, hogy a férfi és a női játékosok azonos díjazást kapjanak, a US Soccer ne tegyen a nemek között a nőkre hátrányos megkülönböztetést.

A hazai médiumok többsége azzal a címmel jelentette meg a hírt, hogy „A bíróság szerint nem kaphatnak azonos fizetést a férfi és a női focisták”. A mondat alkalmas arra, hogy borzolja a női futballt lenézők kedélyét – de, nem is ez a baj.

A helyzet fonáksága, hogy a bíróság ítélete nem erről szól. R. Gary Klausner bíró az indoklásában azt írta, a női együttes tagjai mérkőzésenkénti bontásban, illetve összességében is több pénzt kaptak a sérelmezett időszakban, mint a férfiválogatott játékosai. Ha a szövegből indulok ki, az nem azt mondja, hogy nem kaphat a női csapat ugyanannyi pénzt, mint a férfi, hanem, hogy nem kap kevesebbet. A kettő nem ugyanaz…

Próbáltam kideríteni, hol lehet az eb elhantolva, különös tekintettel arra, hogy a keresetet indító lányok, Meghan Rapinoe-val az élen, mind azt írták közösségi média oldalaikra, hogy „sokkolta őket a döntés és tovább folytatják a küzdelmet”. 

Ezt találtam: "The USWNT have continually said that between March 2013 and December 2016, players could have earned no more than US$99,000, or US$4,950 per match, for playing and winning a series of 20 games in one year. That was 62 per cent less than a men’s national team member could have earned from the same number of matches. Azaz, ha a férfiak ugyanolyan eredményt értek volna el a meccseken, mint a nők, jóval több pénzt kapnak.

Így, egyelőre nincs jobb magyarázatom, mint, hogy valóban elképzelhető, hogy összességében a női játékosok, a USWNT tagjai kaptak annyi dollárt, mint férfitársaik – csak éppen egészen másfajta eredménysorral. A példa kedvéért: a lányok mondjuk öt almát kaptak a világbajnoki címért, a fiúk a maguk teljesítményéért csak négyet, ám, ha ugyanazt érték volna el, mint a lányok – ami azért, valljuk be, gyakorlatilag kizárt, a USMNT a legutóbbi vb-n ott sem volt Oroszországban – akkor viszont nem öt, hanem huszonöt alma a díjazás…

Ha ez így van, akkor jogászként azt mondanám (de nem mondom, mert a teljes tényállás ismerete nélkül felelőtlen és etikátlan lenne), rosszul fogalmazták meg a kereseti kérelmet, eleve a megkülönböztetés tényét kellett volna perelni.

A férfiak és a nők sporttevékenységének azonos díjazása nem újkeletű probléma. Érdemes itt említeni az Egyesült Államok kongresszusának 1972-es, „IX. törvénycikk” néven elhíresült határozatát, amely az oktatási intézményekben (középiskolákban, egyetemeken) azonos források és lehetőségek biztosítását írta elő a férfiak és a nők sportjára. Amerikában gyakorlatilag innen számíthatjuk a női sportok fejlődését. Később a teniszben is láthattunk szép példákat, bizonyos tornákon azonos a férfiak és a nők pénzdíjazása – kíváncsi vagyok, sikerül-e továbblépni ebbe az irányba, ha Federerék elképzelése nyomán összebútorozik az ATP és a WTA.

A futball azonban más tészta, a férfi játékosok bére köszönő viszonyban sincs a nőkével – tény, hogy a megtermelt bevételeik sem. Minden ilyen kérdésben nehéz igazságot tenni – emlékezhetünk a dán női válogatott akciójára is, másfél éve tiltakozásként ki sem álltak a svédek elleni vb-selejtezőre – , nehéz azt a megoldást megtalálni, amely a gazdasági racionalitásoknak és a társadalmi igazságosságnak is megfelel.

Én, valahol mégis csak a szövetségek kifizetéseinél húznám meg a határt: a nemzeti szövetség részére igen is érjen ugyanannyit a női és a férfi válogatott. Ha a nők ugyanazt az eredményt szállítják, kapják ugyanazt a jutalmat. A klubfutball ilyen szempontból más, abba nem is érdemes most belebonyolódni.

Mindenesetre, azt, hogy az Egyesült Államok labdarúgó-szövetségében sincs minden a helyén, azt mutatja: a már említett R. Gary Klausner bíró azt is megállapította, hogy a labdarúgók orvosi, utazási és edzéskörülményei nem azonosak a két nem esetében, így ebben az ügyben június 16-ra meghallgatást rendelt el.

Miközben az Egyesült Államokban a női válogatott tagjai nagyobb közönség előtt játszanak, nagyobb bevételt termelnek, és sikeresebbek is.

Akkor, miért is nem jár nekik legalább ugyanaz?

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

NB II: Öt jelentkező az NB I-re?

A 6. fordulón, azaz nagyjából az őszi idény felén – máshogy fogalmazva, a bajnokság egynegyedén ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.