BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Hírek a nemzetközi női labdarúgásból / Egyelőre még “egységben az erő”

Egyelőre még “egységben az erő”

Az idei, a kijevi Bajnokok Ligája-döntő az utolsó a sorban, a következő esztendőtől már – ismét – más városban rendezik majd a férfi- és a női bajnokok tornájának fináléját. Ennek fő „haszonélvezői” mi magyarok vagyunk, hiszen így lettünk a 2019-es UEFA Női Bajnokok Ligája döntőjének házigazdái – Magyarországon jelenleg nincsen olyan stadion, amelyben a férfi torna végjátékát meg lehetne rendezni.

Nyilatkozott egyébként Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke is az ügyben, aki azt emelte ki, a női döntő, pontosabban a női futball bőven van már olyan erős, hogy saját jogán, egyedül is emlékezetes, minden igényt kielégítő meccset rendezzen.

De, itt Kijevben most még az „egységben az erő” a jelszó, az UEFA együtt promótálja a két eseményt, bár talán azzal sem árulok el nagy titkot, hogy van az a taxisofőr és rendőr, akinek továbbra is újdonságot jelent, hogy a nők is futballoznak.

A következő napokban, bőven lesz még alkalmam beszámolni róla, hogyan vette be Kijevet a futball, és ebben mekkora szerep jut a lányoknak. A Majdanon, amelyet a kolostorok mellett talán azok is ismernek Kijevből, akik nem jártak még az ukrán fővárosban, óriási szurkolói zónát építettek, és ide csábítottak számos hajdani veretes futballsztárt egy kis bemutató játékra: a vegyes csapatokban helyet kaptak női ászok is, például az immár anyuka Celia Sasic, vagy a női BL-döntő „arca”, az ukrán Ija Andruscsak.

Ha már az „egységben az erőnél" tartunk, a sajtóközpontban – ahol azért egyelőre többségükben olyan újságírók kopácsolták a klaviatúrát, akiknek van némi elkötelezettsége a női futball iránt – parázs vita bontakozott a két nem kupagyőztese pénzdíjának összevetése kapcsán.

Az UEFA 250 000 eurós, azaz, mintegy 80 millió forintnak megfelelő „bónuszt” ajánlott fel az OL-Wolfsburg párharc győztesének – a férfi Bajnokok Ligája nyertese, azaz a Liverpool FC, vagy a Real Madrid, ennek a 250-szeresét kapja, 57 millió eurót.

Van némi összehasonlítási alapom, a tenisz az egyetlen sportág, amelyben – a 70-es évek második felének, és elsősorban Billie Jean Kingnek köszönhetően – azonos a férfiak és a nők díjazása. Az amerikai kosárlabda, valamint a futball „ragaszkodik” a legnagyobb különbséghez: amíg például a női futball világbajnoka 2 millió dollárt kapott, az, aki idén nyáron megnyeri a férfi vb-t, hússzor ennyit kasszíroz.

Nyilván érthetőek, és egy bizonyos mértékig el is fogadhatóak azok az érvek, amely az érdeklődés, valamint a generált bevételek eltérő nagyságrendjét citálják.

De, akinek magyarázni kell a szolidaritás és a közös érdek lényegét, alkalmasint semmit sem ért a női futballból.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Két kör után, tisztul a kép az UEFA Női Bajnokok Ligája selejtezőjében

Pénteken este, az ír Wrexford és az izlandi Thór Akureyri meccsének lefújása után, befejeződött az ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.