BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Gyorshírként
Kezdőlap / Kiemelt cikkek / Dobáljátok le a sziklákat az útról!

Dobáljátok le a sziklákat az útról!

Július 24-e van, ma délben nyílik meg az MLSZ Edzőképző Központ által meghirdetett új tanfolyamok regisztrációs felülete. A megyei igazgatóságok által gardírozott alapszintű, MLSZ C-licences képzések mellett, indul a nagypályán futballozó csapatok irányításához szükséges UEFA B, valamint a még magasabb szinthez, például a női NB I-hez szükséges UEFA A-licences oktatás is.

Az első mondat az, hogy bíztatok mindenkit, jelentkezzen, végezze el a képzéseket, szerezze meg a képesítést, de ami talán ennél is fontosabb, a tudást, amelynek egy része a futballon kívüli világban is hasznosítható.

A második mondat azonban az, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Amikor 2013-ban, a női labdarúgás intenzív fejlesztésébe kezdtünk, szinte minden területen bőven volt tennivalónk. Az egyik ilyen – egyébként a labdarúgás világán lényegesen túlmutató – terület a női szakember-képzés, ide értve az edzőképzés mellett a játékvezetőket, a speciális szaktudással rendelkező stábtagokat (erőnléti edző, masszőr, videóelemző), a klubokban nélkülözhetetlen menedzsereket (technikai vezetőket), az egész sportszervezetet vezetni képes menedzsereket, de én szívesen idesorolnám még a marketinggel foglalkozó, vagy a médiában dolgozó szakembereket is.

Alkalmasint a felsorolás önmagában is mutatja, mekkora az adósság, mennyi a teendő.

Az edzőképzéssel nem állunk rosszul, rengeteg lány szerzett licenc végzettséget, és van már egy A-, valamint két Pro-licences szakemberünk is.

Tartok azonban tőle, hogy ez a kedvező folyamat megtörik.

Sajnálatos módon, a TAO értékelési alapelvek szerint ebben a bajnoki évben a sportszervezetek már nem támogathatják edzőik (vagy kiszemelt edzőik) tanulmányait, mindenkinek magának kell vállalnia a bizony borsos áru képzési díjat.

Talán még ez sem lenne akkora probléma, ha úgy tekinthetnék a képzésre, mint az élet más (szinte minden…) területén megszerzett tudásra, végzettségre. Befektetésként. Befektetésként, amelyet majd a munkaerőpiacon „kap vissza” a delikvens. De, vajon bízhatnak-e benne a lányok, hogy magasabb végzettség birtokában, több fizetést kapnak majd a klubjukban? Bízhatnak-e benne, hogy a futball munkaerőpiacán is egyenjogúak lesznek egyszer és nem a töredékét kapják fizetségként annak, amit az ugyanolyan képesítéssel rendelkező férfikolléga kapna?

Nem venném a bátorságot, hogy igennel feleljek.

Vallom, hogy a licenc-képzés finanszírozása (az „input”) mellett, legalább annyira problémás a majdani munkavégzés (az „output) kérdése is. Szinte axióma, pedig nem kellene így lennie: női edzőnek elsősorban a saját sportszervezetében van esélye munkát kapni, a futballpiac nagyobb része zárt előtte. Tudja valaki definiálni, miért van ez?

Azért is baj, hogy mindez így van, mert annak, hogy a női labdarúgás kitörjön a korábbi teljesen amatőr keretek közül, éppen a futballal párhuzamos karrier lehetőség az egyik esélye. El kellene dobálni a sziklákat az útról, mert most éppen eltorlaszoljuk azt.

Némiképp talán borúsra sikerültek ezek a gondolatok, de a végéhez közeledve, hadd mondjak ellent saját magamnak. Lányok menjetek, tanuljatok, igyekezzetek úrrá lenni a nehézségeken. Az MLSZ női szakága – a maga korlátozott eszközrendszerével – keresi a segítség lehetőségét, dolgozik azon, hogy a hallgatók (pénzügyi) segítséget is kapjanak a tanulmányaikhoz.

De, a sziklákat, most még nektek kell ledobálni az útról.

Nehéz, de érdemes.

Rólunk Denes Andras

avatar
Sokan kérdezik, miért nem szeretik, miért nem támogatják többen, jobban, a női labdarúgást? A mi válaszunk erre az, azért, mert még nem voltak olyan szerencsések, hogy megismerhették… Aki pedig szeretne olyan szerencsés lenni, az aligha találhat jobb partnert, mint a NŐIFUTBALL.COM

Ezt már olvastad?

Két kör után, tisztul a kép az UEFA Női Bajnokok Ligája selejtezőjében

Pénteken este, az ír Wrexford és az izlandi Thór Akureyri meccsének lefújása után, befejeződött az ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.